На фирмите за бутилирано олио им е по-трудно с продажбите

...
На фирмите за бутилирано олио им е по-трудно с продажбите
Коментари Харесай

Най-големите компании за храни и напитки: Слънчево и вкусно

На компаниите за бутилирано олио им е по-трудно с продажбите поради размера на вътрешния пазар за разлика от производителите на наливни масла, които усилват износа

Статията е част от класацията. Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на.

Главният изпълнителен шеф на " Лидл България " пред " Капитал "

Изпълнителният шеф Марк Шнайдер е изправен пред редица провокации

Продуктите на сдружението към този момент се оферират в близо 30 страни

Обект на договорката са активите на великотърновския производител " ДИК-2000 ". Целта - още мощности за експорт към Близкия изток

Планът на американския притежател на разградския цех е разширението да е готово доникъде на 2018 година

Средствата ще бъдат употребявани за финансиране на активността и погасяване на отговорности на сдружението

Приходите на производителя на растителни масла " Олива " надвишиха 500 млн. лева през 2016 година, което прави сдружението най-голямата компания в хранителния бранш в страната

Рафинериите обаче регистрират с 18% по-слаби продажби зад граница
Лидер в класацията за трета поредна година е " Олива " със своите два маслодобивни завода – в Кнежа и в Полски Тръмбеш. Мажоритарен акционер в компанията е търговецът на зърно " Билдком " - благосъстоятелност на Ангел Георгиев. Дружеството има доста мощна 2016 с над 42% растеж на приходите от продажби, които надвишават 544 млн. лева, само че регистрира съвсем шест пъти по-малка облага спрямо 2015 година Причината - повече изнесено слънчогледово и рапично масло, само че свити маржове поради арестувани продажби на земеделската годишна продукция в страната. Тази година компанията стартира нова инвестиция за 40 млн. евро до Варна.

В класацията има и едно обвързвано трио: " Папас олио ", " Сън фуудс " и " Бисер олива ". И до момента в който първите две имат мощна година, продажбите на третото се свиват.

" Папас олио " има рафинерии в Ямбол, Балчик и апаратура за произвеждане на студено пресовани растителни масла в Бяла Слатина, търгува и със зърно. Акционери са юридически лица, в които най-големи дялове имат Георги Ташев и Александър Дмитриевич Минов, който е с украински корен, само че към този момент има български паспорт. Той има присъединяване и в " Бисер олива " и е в мендижмънта на двете сдружения.

" Компанията има значими индустриални мощности, с които може да преработва по 1000 тона маслодаен слънчоглед на денонощие ", посочи Цветелина Пенева, финансов шеф на " Папас олио ". По думите й 2016 е била доста добра за преработвателите на маслодаен слънчоглед. Новост за " Папас олио " е производството на високоолеиново слънчогледово олио. " То се създава от специфичен хибриден вид слънчоглед - притежател на повече здравословни мазнини, приближава се до зехтина като наличие, а е на по-изгодна цена от него ", разяснява Цветелина Пенева. По данни на сдружението ползата към новия артикул зад граница е голям, защото производителите на сладки произведения залагат от ден на ден на здравословните съставки, отказвайки се от палмовото масло. През 2016 продажбите на високоолеиново слънчогледово олио заемат 35% дял от общата продукция на " Папас олио ", задачата е тази година да доближат 50%, заяви още Цветелина Пенева.

" Сън фуудс " - Балчик, има максимален растеж на приходите в класацията за храни. Едноличен притежател на сдружението е Стефан Каров Стефанов. Компанията има мощности за преправка на 500 тона маслодаен слънчоглед на денонощие и работи на непрестанен режим. Големият растеж в продажбите идва от главния клиент - " Папас олио ", който изкупува цялата продукция на " Сън фуудс " и я продава зад граница. Дружеството е финансово самостоятелно, само че пазарите с " Папас олио " са общи, двете компании са стопански кооперирани, прецизираха от компанията. Най-малкото имат един счетоводител, изготвил докладите им.

" Бисер олива " е част от групата " Градус " – благосъстоятелност на братята Иван и Лука Ангелови, само че има присъединяване и на Александър Дмитриевич Минов - през сдружението си " Рисойл " държи 48.9%.

В класацията има още две сдружения от бранша на сурови и рафинирани слънчогледови масла - " Роса " – Попово, чиито доходи порастват с над 41% растеж по отношение на 2015 година При " Клас олио ", в което акционери са Нермин Йълмаз и Мертгюн Йълмаз, има спад. От сектора разясняват, че на компаниите за бутилирани масла им е по-трудно с продажбите поради размера на вътрешния пазар за разлика от производителите на наливни масла, които усилват износа.

Сладки скокове

Втора в класацията е " Амилум България " с продажби над 503 млн. лв. през 2016. Макар от сдружението да не дадоха елементи, обясниха, че растеж в производството няма и скокът в приходите е по-скоро от счетоводна интервенция. Американската Archer Daniels Midland (ADM), която през 2015 година стана притежател на компанията за царевични артикули в Разград, разгласи, че възнамерява доста разгръщане на индустриалния си потенциал в предприятията си в Турция и България. Разширяването би трябвало да завърши през 2018 и да обезпечи на компанията разширена гама от подсладители и нишестета, откакто индустриалните квоти на захар в Европейския съюз изтекат. От сдружението регистрират възходящо търсене на създаваните артикули - царевично нишесте, глюкозен сироп, кристална и течна декстроза и други, както в хранителната промишленост, по този начин и при производството на хартия.

Голямата смяна за " Нестле България " е структурна – през октомври предходната година сладоледената фабрика във Варна се отдели в новосъздаденото сдружение Froneri. Реорганизацията е резултат от договорка на световно равнище сред швейцарската Nestle и английската R&R, които сплотиха бизнеса си със сладолед. " Бизнесът със сладолед формираше към 30% от приходите на " Нестле България ", прецизира Мариан Маринов, финансов управител на компанията. По думите му компанията ще компенсира загубата с увеличени продажби и експорт (за 2016 експортът е с 35% дял). През 2016 година " Нестле България " влага над 11.5 млн. лева в страната, а през тази възнамерява нови 5.5 млн. лева

След като преобразува бизнеса си в България в няколко обособени компании, другата международна корпорация за шоколад, бисквити, какао - " Монделийз " (преди " Крафт " ), взе участие в класацията с две от сдруженията си. " Монделийз Юръп прокюърмънт ", което координира снабдяването със артикули и услуги, в това число и на свързани сдружения в Европа, се изкачва от 15-а на 7-а позиция. " Монделийз България " (от 6-о на 13-о място) концентрира дейностите по маркетинга, комерсиалните марки, търговията, продажбите и дистрибуцията в страната. През 2016 година " Монделийз България " продължи да развива пазара и усили общия си пазарен дял до 69.2% в стойнист в категорията " Шоколади " и до 13.7% при " Сладки бисквити ". По данни на сдружението бисквитите Milka Sensations са марка номер 1 на пазара, а новите belVita Soft Bakes към този момент генерират 30% от оборота на серията belVita. " Най-новите оферти на " Монделийз България " генерираха продажби на вътрешния ритейл пазар за 2016 година, които белязаха четирикратно нарастване по отношение на 2015 година ", прецизират още от компанията.

Възходящ растеж и на продажбите, и на облагата регистрира и " Чипита България ". Фирмата продължава да държи лидерски позиции в продажбата на кроасани в страната с марките 7Days и Chipicao, които са с над 90% пазарен дял общо.

" Престиж-96 " - Велико Търново, също регистрира нарастване на приходите и облагата през 2016 година, като е второто по доходност в класацията след " Кока-Кола ". По данни на сдружението то създава над 200 типа артикули в разнообразни разфасовки и е пазарен водач в сегмента " тунквани бисквити " с марката " Мираж " с 16% пазарен дял в размер през 2016 година, следвана от " Траяна ", която е с 14% дял. А вафлите " Ная " и Хипер " са надлежно на второ и трето място в категорията. Собственици на сдружението са два непознати фонда. За тази година от компанията възнамеряват растеж на приходите и облагата 14%.

" Захарни фабрики " завършва 2016 година с 31% спад на приходите. От компанията изясняват това с прехвърлянето на активността, обвързвана с продажби на захарни произведения, в дъщерното сдружение " Захарни фабрики трейд ". По данни на компанията " Сладея " е най-известната марка захар в България с 95.9% обща популярност съгласно резултатите от национално представително изследване от ноември 2016 година

Малко повече питиета

Лидерът при безалкохолните питиета " Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани България " регистрира най-високата облага за 2016 в топ 30 от секторната ранглиста и има най-висока доходност. През 2016 сдружението влага 5 млн. лева в индустриалния си център в Костинброд. Миналата година компанията пусна на пазара в страната стъклена бутилка " Кока-Кола " от 750 мл - нов артикул за системата на корпорацията в целия свят, създаден в България. " Кока-Кола ХБКБ " влага и в нова линия впроизводствения си център в Банкя, където се бутилира едноименната минерална вода. Новост за сдружението е, че от април 2016 пое дистрибуцията на цялото портфолио на The Edrington Group за България (една от най-големите компании в Шотландия и един от водещите производители на скоч уиски в света), което включва марките: The Macallan, Highland Park, Famous Grouse, Cutty Sark, Burgal.

Устойчив растеж има водачът при бутилираната вода " Девин ". През март тази година белгийската Spadel стана притежател на 100% от капитала на " Девин " в рекордно огромна договорка, която оцени българския производител на 120 млн. евро. Новият притежател купи мажоритарния дял от дотогавашния притежател на сдружението - американския фонд Advent при оценка на бутилиращата компания от 11 пъти брутната облага.

" ВП брандс интернешънъл ", както е новото име на " Винпром Пещера ", е едно от двете сдружения в топ 30, което регистрира загуба за 2016. През тази пролет компанията закупи пловдивския дистрибутор на алкохол " Силвъртранс ". Причина за договорката е построяването на по-ефективна дистрибуционна мрежа и усъвършенстване на разноските, още повече, че " Силвъртранс " и до този миг е бил дистрибутор на " Винпром Пещера ".
В топ 30 е и друга компания за алкохол - " Сис индустрийс ", която има 99.97% от дяловете на " Винпром Карнобат ".

Бирен напредък

Продадените количества бира през 2016 от членовете на Съюза на пивоварите в България са най-високите за последните 8 години, регистрира браншовата организация. Компаниите, членуващи в съюза – " Болярка - ВТ ", " Бритос ", " Загорка ", " Каменица ", " Карлсберг България " и " Ломско питие ", са пласирали на пазара общо 5.18 млн. хектолитра бира, което е растеж от 2.5% по отношение на 2015 година Членовете на браншовата организация държат общо 93% от пазара като количество продадени бири.
Традиционни водачи в бранша са трите мултинационални компании: " Загорка ", " Каменица ", " Карлсберг България ".

През предходната година " Загорка " е вложила 11.5 млн. лева за създаване на пречиствателна станция за пивоварната в Стара Загора, за възобновяване на линията за кен артикули, за " зелени хладилници " за търговците на напитките и за реновиране на сградния фонд, заяви изпълнителният шеф Никос Зоис. Дружеството регистрира 0.5% растеж на продадените през 2016 година количества бира и пазарен дял от 28.5% в размер. Предвидените за тази година 13 млн. лева са за завършване на работата по пречиствателната станция, за възобновяване на бутилираща линия, за още " зелени хладилници ", както и за уреди, свързани с в допълнение възстановяване на качеството на продуктите, посочи той.

От 2014 до 2016 година " Каменица " е вложила 30 млн. евро по планове в пивоварната си в Хасково. От тях над 6 млн. са вложени в развиване и възобновяване на логистичната база, която след направените разширения е с обща повърхност към 20 000 кв.м. Инвестициите за предходната година са 5 милиона лева, като близо 3 милиона лева от тях са за анаеробен реактор, който е част от дълготрайните проекти за реализиране на нулево замърсяване от индустриалния развой. През 2017 година компанията ще продаде огромна част от терена на някогашната " Каменица " в Пловдив, като на част от имота ще направи микропивоварна за произвеждане на крафт бира, посетителски център, амфитеатрална сцена, ресторант, отворен пъб и парк. Инвестицията ще е над 2 млн. евро.

Третият огромен производител - " Карлсберг ", пораства доста по-бързо от съперниците си и съвсем приближава по обороти " Каменица ". " Увеличението на продажбите през 2016 е с 20% по отношение на 2015 година и на процедура отбелязва най-големия растеж на компанията на българския пазар от 2004 година до момента ", обобщава Деян Беко, ръководещ шеф на " Карлсберг България ". Миналата година е показателна и с усъвършенствания финансов резултат. " Карлсберг България " е най-бързо разрастващото се сдружение в бирения отрасъл в страната ", разяснява Бранимир Братанов, маркетинг шеф. Той цитира данни на Nielsen A/S, съгласно които пазарният дял на компанията в размер доближава 26.8%.

Мес(т)ни и задгранични върхове

Производителят на " Лудогорско пиле " - разградската фима " Пилко ", е част от " Амета холдинг ", която пък е владеене на един от най-големите производители на пилешко в Европа - немската PHW. По данни на компанията тя е вложила 3.6 млн. евро през 2016 в разширение на индустриалната си база за развъждане на птици и преправка на месо. Холдингът продължава да усилва продажбите си зад граница - Гърция, Румъния, Македония, Кипър.

Другият огромен производител на пилешко – старозагорската група " Градус ", взе участие в класацията с консолидиран доклад. " Градус " включва фуражен цех, люпилня, ферми за наставнически стада, ферми за угояване на бройлери, дружество за преправка на птиче месо. Сред бизнесите на притежателите – братята Ангелови, е и компанията за слънчогледово олио " Бисер олива ". През април 2016 " Градус " откри нов цех в Стара Загора за над 15 млн. лева и навлезе в нов сегмент - салами и деликатеси от червени меса (свинско, говеждо). Продуктите се продават с марката " Аз хапвам ".

Хранителният холдинг " Белла България " регистрира нарастване на приходите и облагата. Данните са резултат от консолидиране на средства от групата в компанията майка. По данни на холдинга той уголемява наличието си зад граница, като усилва портфолиото от артикули. В основни експортни дестинации като Англия и Испания " Белла България " развива лична комерсиална мрежа.

" Бони холдинг " също взе участие в класацията с консолидиран доклад. Най-голямото сдружение в групата е " Месокомбинат - Ловеч " с самостоятелни доходи от съвсем 140 млн. лева Подобно на " Градус " групата има затворен цикъл на работа. " Бони " е най-големият производител на свине в страната, като с изключение на със свинекомплекси разполага с месокомбинати в Ловеч, Русе и Карлово, които затварят цикъла на произвеждане.

Акционер в " Брезово " е френската " Юралис гастрономи ". Българското сдружение създава пачи дроб и месо, както и артикули от тях, и регистрира над 33% растеж на приходите от продажби през 2016. Заради случаите на птичи грип Франция, която е най-големият производител и потребител на патешко и гъше месо в Европа, наложи през 2016 ограничавания, които удариха съществено локалните производители. Кризата даде късмет на българските птицевъди, измежду които е " Брезово ", които са в топ 3 на международните експортьори на foie gras.

На самун и мляко

" Топаз мел " - Карнобат, която е в една груп със " Сис индустрийс ", завършва 2016 със спад на приходите от продажби, само че с растеж на облагата. В същото време " Гудмилс България ", която е притежател на известната марка брашно " София мел ", регистрира прогресивен тренд. През предходната година сдружението създаване на нов железопътен път и авторазтоварище за зърно и построи зарядна станция за електрокари с енергоспестяващи устройства. Целта на " Гудмилс България " е до 2018 година да вложи над 5.5 млн. лева в създаване на нови пакетиращи линии и инфраструктурни усъвършенствания, измежду които съоръжение за лабораторията, пожарна сигурност и екологични планове, оповестяват от компанията и прецизират, че марката " София мел " е с 56% пазарен дял в стойност.

В класацията има единствено две сдружения от млечния отрасъл, и двете с гръцки капитали - ОМК и " Тирбул ". По-голямото е " Обединена млечна компания ". "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР