На финансовите компании им се налага да подсилят сигурността си

...
Коментари Харесай

Работата от вкъщи увеличава кибератаките

На финансовите компании им се постанова да подсилят сигурността си в резултат на възходящ брой случаи на хакерски атаки в интервала, когато чиновниците им работят от у дома. За това предизвестява разбор на интернационалния орган за мониторинг на световната финансова система Financial Stability Board (FSB), представен от Reuters.
Дигитализацията на финансовия бранш
Структурата, която координира финансовите правила на страните от групата Г-20, оповестява, че работата от разстояние, наложила се поради пандемията от COVID-19, е отворила нови благоприятни условия за хакерски атаки. Работата от у дома се чака да остане известна в една или друга форма и след пандемията, изключително в областта на финансите.Освен това огромна част от финансовите услуги са били цифровизирани по време на пандемията, а броят на клиентите на цифрови и финтех платформи скоростно е повишен.

" Повечето киберсистеми не бяха планували сюжет на съвсем повсеместна работа от разстояние, нито методите, по които киберзаплахите биха се възползвали от тази обстановка ", гласи междинният отчет на FSB, направен за министрите и централните банки на страните от G-20. Той е опит за обобщаване на уроците от пандемията върху финансовата непоклатимост. COVID-19 беше първото огромно тестване за по-тежките финансови регулации, влезнали в действие след световната рецесия от 2008 година Оценката на институцията е, че множеството елементи на системата са се справили добре.
Слаби места
Макар огромна част от рестрикциите да отпадат, доста финансови компании вземат решение да разрешат на чиновниците си да съчетават работата от у дома с тази в офиса.

Първоначалните провокации на прекосяването към работа от у дома включват подсигуряване на чиновниците с нужното съоръжение и връзка с мрежа, както и виртуално конфигуриране на работната станция. Заплахите за сигурността се усилват при по-голямото потребление на виртуални частни мрежи (VPN) и неподсигурени Wi-Fi точки за достъп.
Киберзаплахи като phishing, malware и ransomware са нарастнали от 5 хиляди седмично през февруари 2020 година до повече то 200 хиляди седмично през април 2021 година
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР