На финалната права сме в подготовката на инвестиция от близо

...
На финалната права сме в подготовката на инвестиция от близо
Коментари Харесай

Николай Нанков: С нови инвестиции във ВиК ще подобрим живота на над 2 милиона българи

На финалната права сме в подготовката на инвестиция от близо 2 милиарда лева в бранш ВиК, която освен ще усъвършенства качеството на живот на над 2 милиона българи, само че ще сътвори претовареност, нови благоприятни условия за бизнес, развиване, напредък. Ще помогне и за основаване на резистентен във финансово и технико-експлоатационно отношение отрасъл.

Това сподели зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков на спорен конгрес за новите вложения в бранша. Той разясни, че част от средствата са от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 ", други са от националния бюджет. Значителен е и размерът на финансирането, обезпечено от ВиК операторите.

До момента всички ВиК оператори, които ще бъдат бенефициенти по ОПОС 2014-2020, са подали плановите си оферти преди крайния период - 23 април 2019 година Сега плановете са в развой на оценка, а пилотният на ВиК Смолян за рационализация на мрежата в региона на стойност 91 млн. лева е в осъществяване с оповестени публични поръчки. С публичните поръчки са подготвени и в Русе, Шумен, Стара Загора. Процедурите ще се афишират под изискване, тъй като към момента няма подписани контракти. Очакваме сътрудниците от ОПОС да прегледат бързо плановете, с цел да може до края на годината да се пристъпи към действителното им осъществяване, сподели Нанков.

През последните 10 години Министерство на регионалното развитие води непрекъсната и дълготрайна политика в поддръжка на ВиК бранша. През първия програмен интервал по линия на европейската взаимност бяха построени 51 пречиствателни станции за отпадъчни води и над 2600 км водопроводна и канализационна мрежа. Отделно Министерството на районното развиване и благоустройството е вложило близо 80 млн. лева във ВиК инфраструктура, а със заем в размер на 130 млн. лева от Световната банка за пръв път от 30 години се построяват язовири за питейни потребности. Над 330 млн. лева са реинвестирани и от самите ВиК оператори през последните три години и половина.

Сега постигнатото ще бъде надградено на база осъществените районни прединвестиционни изследвания в 15 области на страната, а плановете ще се извършват от консолидираните ВиК оператори. Това са и двете основни разлики с предходния програмен интервал, когато бенефициент на средствата бяха общините. Зам.-министър Нанков акцентира, че сдруженията са потвърдили своя потенциал за справяне с сходни планове. Сега провокациите пред тях ще бъдат още по-големи, защото ще се построяват над 400 обекта в 50 обитаеми места. Ще се строят над 800 км водопроводна мрежа, пречиствателни и помпени станции, уреди за отнасяне на утайки и други. Голямо предизвикателство ще бъде освен размерът на вложенията и сложността на строително-ремонтните работи, само че и съчетаването на разнообразни източници на финансиране. Освен БФП и националното съфинансиране по плановете, сдруженията ще употребяват финансови принадлежности от Фонда на фондовете. Те би трябвало да държат сметка и за фактора време - плановете са със строго закрепен времеви диапазон и би трябвало да завършат до края на програмния интервал.

В полемиката взе присъединяване и ръководителят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, която оцени високо свършената работа и пожела триумф при осъществяването на плановете.

„ Имаше доста спекулации, че Регионалните прединвестиционни изследвания няма да бъдат готови в период, както и че ВиК операторите няма да подадат в точния момент плановите си оферти. Твърдеше се дори, че ще бъде изгубено европейското финансиране. Но фактът е реалност. Дотук работата е свършена сполучливо. Сега се надяваме сътрудниците от Управляващия орган на ОПОС да приключат бързо с оценката на плановете и да стартира тяхното осъществяване ", сподели Ивелина Василева. Тя акцентира, че постигнатото е резултат от труда на десетки хора, които безрезервно работиха през миналите години.

„ Най-ценният капитал във ВиК бранша са хората. Затова дано обединим напъните си инженерните специалности да бъдат още веднъж атрактивни за младежите. Добрата вест е, че специалност хидроинженер е към този момент предпазена ", означи ръководителят на Комисията по околната среда и водите в Народното събрание.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР