На финалната права се намира /предварителната/ парламентарна процедура за промяната

...
На финалната права се намира /предварителната/ парламентарна процедура за промяната
Коментари Харесай

Предварителната процедура за промяната на гръцката конституция е на финалната права

На финалната права се намира /предварителната/ парламентарна процедура за смяната на /гръцката/ конституция, тъй като през днешния ден, 12 февруари, се подвига завесата за завършването на първия стадий, двудневната полемика в пленарната зала, която ще приключи с поименно гласоподаване.

Същата процедура ще бъде повторена след един месец и гласуването, което ще бъде извършено тогава, ще реши какъв брой и кои разпореждания от главния закон на Република Гърция ще бъдат импортирани за смяна от идващия парламент, който заради това ще бъде наименуван ревизиращ.

Разпоредбите, които получат квалифицирано болшинство от 180 гласа /в сегашния парламент/, ще могат да бъдат изменени от идващия /с нормално мнозинство/ от 151 от членовете на Народното събрание. Обратно, тези разпореждания, които съберат при гласуването идващия месец 151 гласа или повече, само че по-малко от 180 гласа, в идващия парламент за смяната им ще би трябвало да бъде прескочена летвата от 180 гласа. Подразбира се, че предложенията за промени, които не съберат 151 гласа, ще бъдат отхвърлени и членовете, за които се отнасят, няма да могат да бъдат изменени.

Съгласие на СИРИЗА и Нова народна власт по седем пункта

От полемиките в парламентарната комисия за конституционните промени, която приключи работата си след 18 съвещания в продължение на 2,5 месеца, двете огромни партии, въпреки и с разнообразни причини, откриха допирни точки по седем пункта, като СИРИЗА поддържа две оферти на най-голямата опозиционна партия, а тя от своя страна гласоподава позитивно пет нейни оферти.

СИРИЗА поддържа предложенията на Нова народна власт, които се отнасят до:

1) Член 68 за анкетните комисии, като се дава право и на парламентарното малцинство да ги сформира (подкрепено и от Демократичния блок).

2) Член 96, който изравнява военните съдилища с постоянните (отхвърлено единствено от Съюза на центристите).

От своя страна Нова народна власт поддържа следните оферти на СИРИЗА:

1) Член 32 за преустановяването на обвързването на /неуспешния/ избор на президент с предварително разформироване на Народното събрание, което е подкрепено единствено от Нова народна власт.

По съответния член СИРИЗА и Нова народна власт са съгласни, че би трябвало да се приключи обвързването на /избора на президент/ с разпускането на Народното събрание и предварителни избори, само че са на разнообразни отзиви за процедурата, която би трябвало да се следва. СИРИЗА предлага поредни гласувания в Народното събрание в границите на 6 месеца и в случай че те не дадат резултат, да се организира директен избор на президента от народа. Нова народна власт предлага поредни гласувания в Народното събрание, при които, в случай че президентът не бъде определен с 200 гласа при първото и със 180 при второто, да може да бъде определен със 151 гласа.

2) В член 54, който планува избор на до 5 депутати от гърците в чужбина.

3) В член 86 за отговорността на министрите, с което се анулира давностния период за наказателно гонене на министрите (Не се поддържа от Съюза на центристите)

4) В член 62 за парламентарния имунитет, който се лимитира единствено до закононарушения, директно свързани с упражняването на парламентарните пълномощия (Подкрепено и от останалите опозиционни партии без Съюза на центристите).

5) В член 101А за самостоятелните органи и метода на избиране на управленията им (Не е подкрепено от Съюза на центристите).

Гръцката комунистическа партия се въздържа да заеме позиция по всички оферти в пленарната зала, а Златна зора се опълчи на всички.

Противоречията сред СИРИЗА и Нова народна власт:

Спорни обаче остават разпореждания, по които не се видя никакво предпочитание за съгласие и от двете страни и които се отнасят до промени в конституцията, свързани с основаването на частни университети, на които се опълчва СИРИЗА, и одобряването на елементарната пропорционална изборна система в парламентарните и локалните избори, както и за конституционното одобряване на уравновесените бюджети.

Възраженията на СИРИЗА във връзка с измененията, които предлага Нова народна власт, се отнасят до:

1) Член 16, с цел да се даде опция за учредяване на частни университети (С това предложение са съгласни Демократичният блок и Съюзът на центристите).

2) Член 79, в който се предлага да залегне конституционно условие за уравновесени бюджети.

3) Член 103 за организацията на обществената администрация и за атестацията.

4) Членове 88-100, които се отнасят до действието на правосъдната система и плануват анулация на правото на изпълнителната власт да назначава управлението на правораздаването, което към този момент ще се взема решение от специфична комисия на Народното събрание.

От своя страна Нова народна власт не е съгласна със следните оферти на СИРИЗА:

1) В член 3 за религиозно неутралната страна. Демократичният блок поддържа тълкувателна декларация, че терминът " преобладаваща вяра " не значи публична държавна вяра и не води до никакви негативни последици в тежест на други вероизповедания и въобще за упражняването на правото на религиозна независимост.

2) В член 44, който дава правото на референдум по самодейност на народа.

3) В член 54 за конституционното одобряване на елементарната пропорционална система.

4) В член 102 за установяването на елементарната пропорционална система в локалното самоуправление, като се планува опцията и за локални референдуми.

5) За тълкувателна декларация за член 86, съгласно която в закононарушенията на министрите, които се преследват по специфична процедура, не се включват тези, които са осъществени просто заради комфортния случай на практикуване на министерските пълномощия.

СИРИЗА и Нова народна власт имат разнообразни отзиви и дали решенията на сегашния парламент за конституционните промени имат обвързваща мощ и за идващия. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР