На финалната права БСП и ИТН си размениха взаимни обвинения

...
На финалната права БСП и ИТН си размениха взаимни обвинения
Коментари Харесай

ИТН и БСП в битка за медийно внимание в кулоарите

На финалната права Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ си размениха взаимни обвинявания за бойкот на антикорупционното законодателство и за неуспех на третия мандат
„ Каква поредна футболна драма “ – с този паметен израз на легенадарния състезателен коментатор Петър Василев можем да определим държанието на парламентарно показаните партии в последните дни на 47-ото Народно заседание.

Финалните линии от днешния пленарен ден сложиха по зрелищен метод парламентарните групи на „ ИТН “ и Българска социалистическа партия, които не просто не съумяха да си разделят медийното пространство в коридорите на Народното събрание, а го трансфораха в същинско футболно игрище, в което си подаваха топката като парещ картоф, пробвайки се да си отбележат гол.

Всичко стартира с брифинг на „ ИТН “, в който Тошко Йорданов отговори на обвиняванията, че партията на Слави Трифонов е спънка за антикорупционно законодателство.

Председателят на ПГ на Има Такъв Народ обърна внимание, че кворумът в залата е паднал поради Българска социалистическа партия и в този момент законът за КПКОНПИ няма да мине даже на първо четене. 

„ Вчера Александър Симов сподели висша тъпота, че съм щял да бъда в листата на Движение за права и свободи и че сме патерица на Движение за права и свободи. Много партии, главно Политическа партия и Българска социалистическа партия, се упражняваха по какъв начин Има Такъв Народ са спирачка за антикорупционно законодателство. Днес съдружният сътрудник на ПП-тата не влезе в зала. Вътре имаше единствено 15 индивида от Българска социалистическа партия, 11 ги нямаше. Сега този прославен закон за КПКОНПИ няма да мине даже на първо четене. Борците против корупцията от Българска социалистическа партия, които изнасят оръжие към Украйна през трети страни, съм уверен, че не го вършат за комисионни, въобще! Абсолютно съм уверен в честността им, и в честността им в земеделието съм уверен. Същите тези провалиха сега съвещанието и няма да се гледа. Хубаво е да се отбелязва лицемерието в този парламент. Защото това ни е трети парламент, за трети следващ път следим от първия ред хора, които излизат пред вас и ви лъжат, излизат на трибуната и лъжат, а дейностите им са тъкмо противоположното. Щастлив съм, че Политическа партия имат за сътрудник Българска социалистическа партия, да се видят с какви хора работят “, сподели Тошко Йорданов. 

Сланислав Балабанов добави, че са били подготвени да се удължи работното време до приемането на първо четене на закона, а по-късно да създадат оферти, с цел да не наподобява той като бухалка. И предвижда, че Българска социалистическа партия, Политическа партия и Демократична България ще водят акция с опорката, че Има Такъв Народ са неприятни и не са " за " битката с корупцията.

„ Има Такъв Народ бе в залата, с цел да бори корупцията. Тези, които най-вече крещят против нас с дейностите си единствено демонстрират, че са елементарни лъжци “, съобщи Балабанов.

Тошко Йорданов разяснява още, че Корнелия Нинова лъже за виновността на министъра на енергетиката, който е представител на Има Такъв Народ, за хаоса в бранша. По думите му може би от вторник сряда най-сетне ще има очи да се изправи и да каже, че не се продават оръжия за Украйна.

„ Тя както постоянно лъже, но те по този начин вършат комунистите. Всички значими решения са взети еднолично от Асен Василев “, настоя той.

Тошко Йорданов още веднъж отвори и болната тематика, обвързвана с Министерството на районното развиване и благоустройство и загатна за подозрително минало на един от новоназначените заместител министри на Министерство на регионалното развитие, назначен персонално от Кирил Петков, и хипотетични негови връзки с подземния свят.

„ Влезте си в ролята, в Министерство на регионалното развитие има двама нови зам.-министри, намерете им имената. Единият е забавна персона. Дали не е обвързван с компании на Красьо Черния? “, обърна се към публицистите ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ.

„ Когато министър-председателят назначава зам.-министър в Министерство на регионалното развитие, който да дава отговор за заплащанията, не просто там да е като фикус, да дава отговор за разплащанията, и по някаква причина той пък може би е обвързван по някакъв метод с Красьо Черния - кой прави корупцията в това държавно управление, което има нулева приемливост към корупцията, която очевидно в техните разбирания значи те да вземат участие в корупцията, и тогава имат безспорен нетолеранс към всичко останало “, означи Йорданов. 

Председателят на ПГ на Има Такъв Народ обърна внимание, че Петков ще е министър-председател още малко и „ Може да има прощално празненство с пици, с кристали, без кристали, каквото желаят там “, сподели не без подигравка Йорданов.

Той акцентира също по този начин, че откогато записите от Министерски съвет са в Прокуратурата, Кирил Петков и Политическа партия не са споделили и дума против Гешев. 

От Има Такъв Народ увериха, че желанието им за кабинет не е било проформа. Те оповестиха, че другите три партии са водели диалози единствено за министри, въпреки да отричали. И се оплакаха, че Асен Василев и Кирил Петков са блокирали работата на поверените на Има Такъв Народ Министерство на регионалното развитие и външно министерство. Освен това не било спазено и написаното в съдружното съглашение изискване партиите да имат собствен консултант в министерствата - човек на Има Такъв Народ по този начин и не бил назначен във финансовото.

Брифингът на Има Такъв Народ беше почетен със особено внимание от страна на представители на ПГ на Българска социалистическа партия, отпред с ръководителя им Георги Свиленски, които подвикваха в профил като същинска футболна агитка, възмущавайки се от думите на Тошко Йорданов и Станислав Балабанов.

Реакцията на левицата последва незабавно.

Георги Свиленски помоли камерите да не стопират и отговори на обвиняванията, че Българска социалистическа партия са провалили антикорупционното законодателство. Той уточни, че през вчерашния ден Има Такъв Народ са отхвърлили законодателната стратегия в Народното събрание, където е бил включен Закона за КПКОНПИ. 

„ Днес, когато Движение за права и свободи излязоха от залата, видяха (бел.ред. ИТН), че няма кворум, подредиха се всичките 17 народни представители, с цел да могат  сега да ви кажат „ ние сме борците с корупцията “. Те не желаят нито Бойко Рашков, нито Закона за КПКОНПИ да влезе в действително деяние “, съобщи Свиленски. 

„ Този закон е на първо четене, тези хора споделиха, че не желаят да се приема и желаеха 4 седмици с цел да се гледа ", добави той, като разгласи, че Има Такъв Народ се опасяват от битката с корупцията.

Той акцентира, че хората на Слави Трифонов са приели Асен Василев за министър председател, само че изрично били срещу бързото задвижване на закона за КПКОНПИ.

„ И господин Балабанов, и господин Тошко Йорданов, и госпожа Ива Митева одобриха кандидатурата на Асен Василев за министър-председател. Казаха, че желаят закона за КПКОНПИ да бъде признат септември, октомври месец “, сподели Свиленски.

Той прикани, който приказва, да приказва истината. По думите му за четвърти път Има Такъв Народ са хвърлили страната в безпорядък.

„ Те в никакъв случай не са го желали, тъй като за този проект, за събаряне на държавно управление, се оказа, че се работи не от седмица, не от две, а от доста по-дълго време “, сподели още Свиленски. 

„ По време на договарянията не са обсъждани имена на министри, за конструкция и състав на Министерски съвет. Условието на Политическа партия от самото основаване на преговорните екипи бе Асен Василев да е претендент за министър председател и второто - да бъде признат антикорупционният закон. Името на Асен Василев не е било загадка “, настоя шефът на ПГ на Българска социалистическа партия.

А на въпрос за какво Нинова няколко пъти е споделила, че Василев не е обсъждан за министър председател Свиленски разгласи, че не е обсъждано, а коментирано.

Последва и реакция от страна на Станислав Балабанов, който направи опит да зададе въпрос на Свиленски от микрофона, предопределен за журналистически въпроси.

Това не се получи, защото Свиленски му направи забележка, че до момента в който е слушал Има Такъв Народ, не им е задавал въпроси.

„ Лично пояснение “, сподели Балабанов, искайки думата. Свиленски пък отвърна „ Лично пояснение вътре в залата “. Намеси се и пиарът на Българска социалистическа партия, който персонално му лиши микрофона.

След изказването на Българска социалистическа партия депутатът от Има Такъв Народ  все отново взе думата на по този начин наречената трибунка в Народното събрание за персонално пояснение.

Той уточни, че Свиленски самичък се е объркал в обясненията дали са предложили или не Асен Василев за министър председател.

„ Категорично Асен Василев не е бил обсъждан. Самата Корнелия Нинова, която даваше изказване преди договарянията, след договарянията е отричала изобщо да се разискват имена. Г-н Свиленски в желанието си за власт по-скоро показва пред вас по какъв начин комунисти и демократи се сплотяват “, обърна се Балабанов към публицистите. Той предизвести Свиленски, че хората ще ги санкционират на избори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР