На фестивал в Украйна беше показана специална техника за изрязване

...
На фестивал в Украйна беше показана специална техника за изрязване
Коментари Харесай

Изкуство от хартия в Украйна

На фестивал в Украйна беше показана специфична техника за изрязване на хартия. Вековната традиция оживява, с помощта на модерни художници.

Огромни листове хартия с изрязани красиви фигури посрещат гостите на фолклорния фестивал в украинския град Лвов. Всеки сантиметър е точно изрязан от създателя Дария Альошкина, която употребява специфична арт техника, известна като " витинанка ".
Дария Альошкина, художник: Използвам обичайни знаци в моята работа. Черпя ентусиазъм от украинските рисувани яйца за Великден, килими или бродерии. Традицията е в основата, само че се пробвам да вложа и малко модернизъм и жанр, с цел да е забавно за актуалното общество.
Художественото изрязване от хартия съставлява орнаментално изрязана тънка хартия, с която в миналото украинците украсявали домовете си. Тази самобитна дантела от хартия може да е с флорални, приказни или обредни претекстове.

Това изкуство е известно в Украйна от 19-ти век. Но даже и през днешния ден, в случай че се вгледате в прозорците на Лвов, ще видите украшения от хартия. Има ги даже в градската библиотека.
Олена Шепил, библиотекар: Това е декорация за нашата библиотека. Но тя може да бъде употребена във всеки дом.
Най-големите " витинанки " на Дария Альошкина са с размери два на четири метра. Обикновено за подобен формат са нужни към пет дни.

Альошкина продава своите произведения онлайн и през обществените мрежи. Но съгласно нея това не е просто търговия, а възкръсване на остаряла традиция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР