На Европейската централна банка може да й се наложи да

...
На Европейската централна банка може да й се наложи да
Коментари Харесай

Кристин Лагард намекна за повишаване на лихвите над „неутралното ниво

На Европейската централна банка може да й се наложи да увеличи лихвените проценти до равнище, което лимитира икономическия напредък, с цел да охлади търсенето и да се пребори с недопустимо високата инфлация. Това съобщи ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард, представена от Ройтерс.

Този месец ЕЦБ увеличи лихвите си с рекордните 75 базисни пункта, само че инфлацията продължава да пораства и даже дълготрайните упования, които са основен фактор, следен от членовете на централната банка, стартират да се движат над задачата на банката за инфлация от 2%.

„ Ако имаше доказателства, че високата инфлация рискува да анулира инфлационните упования, тогава лихвеният %, който е съчетаем с нашата цел, ще бъде в ограничаваща територия “, сподели Лагард.

Тя добави, че в случай че настоящият потрес в предлагането, породен от скъпата сила, понижи капацитета на блока, ЕЦБ също ще би трябвало да работи, с цел да охлади търсенето.

Централните банкери приказваха за прекъсване на цикъла на повишение на лихвените проценти, откакто ЕЦБ доближи по този начин нареченото „ неутрално “ равнище, което нито подтиква, нито възпира растежа, само че възходящ брой членове на ЕЦБ към този момент считат, че лихвите ще би трябвало да бъдат увеличени до по-високи нива.

ЕЦБ смята за неутрално равнище сред 1,5% и 2%, което е много над сегашното ниво от 0,75% на  депозитната рента.

Докато Лагард сподели, че средносрочните упования са „ релативно “ добре закотвени към задачата, би било „ безразсъдно “ да се одобри това за даденост.

Тя означи, че инфлационните упования на потребителите нарастват бързо и еврозоната също минава от среда с ниска инфлация към извънредно висока, което съставлява риск за дълготрайните упования.

Лагард също по този начин предизвести за заплахите високият растеж на цените да задейства серпантина сред заплатите и цените, която ще закрепи инфлацията в един сложен за спиране цикъл.

Президентът на ЕЦБ обаче не даде никакви улики за повишението на лихвите през октомври и единствено повтори, че ЕЦБ ще вземе решение за идващите си ходове среща по среща.

Инвеститорите сега залагат на нарастване на % с 50 или 75 базисни пункта през октомври, с следващи нараствания, следени при всяко последващо съвещание до идната пролет.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР