На Европа ѝ отнема по-дълго от планираното време, за да

...
На Европа ѝ отнема по-дълго от планираното време, за да
Коментари Харесай

Спорове бавят нови правила на ЕС за етикетите на храните

На Европа ѝ лишава по-дълго от плануваното време, с цел да сътвори общоевропейска система за етикетиране на храни, откакто схемата с цветни кодове, основана във Франция, не се хареса на Италия, написа организация " Франс прес ".

Страхувайки се, че икони в културата ѝ, като зехтин или сирене пармезан, ще получат неприятни оценки, Италия сполучливо сплоти и други страни от Европейския съюз в съпротивата против френската система.

Европейската комисия трябваше да предложи до края на 2022 година етикети, които да оказват помощ на потребителите да създадат по-здравословен избор на храна.

Френската система Nutri-Score в началото бе считана за любимец, който да се употребява в 27-членния Европейски Съюз. Етикетът за хранителна стойност на лицевата страна на опаковките към този момент е признат от Белгия, Германия, Люксембург, Нидерландия и Испания. Nutri-Score класира питателните артикули по канара от зелено до алено и от A до E въз основа на тяхната хранителна стойност - от наличието на доста протеини или фибри до прекомерно огромно количество сол или наситени мазнини, само че фирмите не са задължени да употребяват етикета.
Около 270 учени подписаха апел през март 2021 година, настоявайки Европейската комисия " да не се поддава на групите за напън " и да поддържа Nutri-Score.

Но Европейската комисия взе решение срещу Nutri-Score, а нейният заместник-генерален шеф по резистентност на храните Клеър Бъри сподели през септември, че няма да бъде препоръчано нещо, което " поляризира дебатите ".

" Е " за сирене

Италия, Кипър, Гърция, Чехия, Румъния и Унгария се опълчиха на френската система.

Италианският министър председател Джорджа Мелони, която встъпи в служба през октомври, разкритикува сходни етикети на храните като " дискриминационни и наказателни " за хранителната промишленост на страната.

" Една интензивна лобистка акция против този инструмент от търговски ползи за жалост замъгли нещата и трансформира дебата за публичното здраве в политически ", сподели Ема Калвърт, старши чиновник по хранителната политика в Европейската потребителска група BEUC.

Въпреки че Европейската комисия може въпреки всичко да употребява Nutri-Score за ентусиазъм при създаването на система, тя преглежда и други типове етикети.

Те включват система Keyhole със зелен и черен цвят в скандинавските страни и една, подкрепена от Италия, NutrInform Battery, която взема поради евентуалните порции употребявана храна. Италия твърди, че Nutri-Score не е добра препоръка, защото се основава на 100 грама или 100 мл храна, до момента в който някои артикули като олио и сирене се употребяват в по-малки количества.
Рим се тормози, че етикетите може да се окажат нездравословни за артикули, които са съществена част от средиземноморския хранителен режим, в това число зехтин, сирене, прошуто и пица.

Основната селскостопанска асоциация на Италия, Coldiretti, сподели, че Nutri-Score в последна сметка " изключва здравословни и естествени храни, които са били на масата от епохи в интерес на изкуствените артикули ".

Във Франция производителите на синьото сирене Bleu d`Auvergne отхвърлят да слагат етикета на своя артикул, който би получил най-лошата допустима оценка, алено Е, за наличието на сол и мазнини.

" Как си обяснявате, че Bleu d`Auvergne е систематизиран като E, а чипсовете, приготвени в олио, получават A ", сподели Себастиен Рамаде, президент на асоциацията на сирената Auvergne.

Но 875 марки, представляващи 60% от пазара на храни във Франция, употребяват Nutri-Score, сподели пред Агенция Франс Прес създателят на системата, диетологът Серж Херкберг.

" Някои огромни марки към момента го отхвърлят, само че от ден на ден и повече производители го одобряват, някои от които мощно се съпротивляваха в предишното ", сподели Херкберг.

" Когато погледнем данните за продажбите, виждаме, че работи и има резултат върху преформулирането и подобряването на рецептите за хиляди артикули ", добави той.

Строгият етикет на Чили

Изтича времето на Еврокомисията да предложи етикет на страните от Европейски Съюз преди мандатът на сегашния Европейски парламент да изтече идната година.

" Ако Комисията не успее да извърши уговорката си да предложи наложителен етикет за хранителна стойност на предната част на опаковката в целия Европейски Съюз, това ще бъде огромна пропусната опция да се помогне на европейските консуматори, изключително уязвимите, да създадат по-здравословния избор в супермаркета ", сподели Калверт.

 Нови правила в Европейски Съюз позволяват потреблението на щурци и ларви на брашнени бръмбари Нови правила в Европейски Съюз позволяват потреблението на щурци и ларви на брашнени бръмбари

Някои членове на Европейския парламент считат, че вниманието би трябвало да е към изкуствените храни.

" Проблемът с наднорменото тегло измежду младежите не се дължи на яденето на прекалено много камамбер ", разяснява евродепутатът Ирен Толоре.

Сред другите места по света Чили има още по-строга система от 2016 година, с черен етикет, който предизвестява потребителите за високи наситени мазнини, захар или сол. Продуктите в Чили, които носят етикета, са неразрешени за рекламиране по малкия екран.

" Едно от следствията е, че повече от 20% от продуктите имат нови формули, " с по-малко сол или захар, сподели Гуидо Жирарди, някогашен сенатор, изравен зад системата, добавяйки, че сходно законодателство се създава в 32 страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР