На Евроизбори 2019 са гласували предимно хората от София, служители

...
На Евроизбори 2019 са гласували предимно хората от София, служители
Коментари Харесай

Висшисти, столичани и служители са гласувалите на Евроизбори 2019 в България

На Евроизбори 2019 са дали своят вот най-вече хората от София, чиновници и висшисти и по-малко жителите на дребните обитаеми места, хората с по-ниско обучение и по-ниски приходи. Като цяло правото си на глас да упражнили повече хора, които живеят по-добре. Това съобщи социологът от АФИС Стефан Георгиев. По думите му на евровота са дали своят вот малко под 2,1 милиона български жители, което е 32% изборна интензивност. „ Трябва да си го кажем – това е най-ниската изборна интензивност на национални избори от 2007 година, когато бяха първите у нас избори за Европейски парламент. От гласувалите тези, които са избрали 17-те български евродепутати, са малко над 1,5 милиона души, което е едвам 25% от всички имащи право на глас. Това значи, че едвам една четвърт от българските жители ще имат представители в този парламент. Тази представителност също е рекордно ниска. За съпоставяне на парламентарни избори към 42 до 47 % от българските жители получават посланичество “, съобщи Георгиев. Социологът бе един от участниците в конференция на тематика: " Европейски избори 2019 – равносметката. Перспективи и провокации пред новите членове на Европейския парламент ". Форумът бе проведен от Българското учебно заведение за политика " Димитър Паница " и е заключителната самодейност на плана " Европа те чува! Гласувай! ", който се реализира с поддръжката на Европейския парламент. Във форума участваха още евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов, ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев, шефът на Софийския офис на Европейския съвет по външна политика Весела Чернева и социологът Добромир Живков от организация " Маркет линкс ". Модератор на форума беше водещата от Българска национална телевизия Добрина Чешмеджиева.

„ Много се приказва, че младежите не се интересуват от политика, че са аполитични, само че това не е правилно. Младите хора гласоподават. В съпоставяне с останалите възрастови групи се вижда, че те излизат и гласоподават ", съобщи още Стефан Георгиев.

" Мобилизацията за европейските избори на целия континент беше доста висока. Това беше вотът с най-висока интензивност за последните 25 години. Тенденцията на непрекъснато намаление стартира от 1971 година и в този момент за пръв път имаме покачване и то с близо 9%, като в някои страни се стигна и до цели 20 на 100 повече дали своят вот ". Анализът за европейските избори в Европа като цяло направи ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев като добави, че новият Европейски парламент ще бъде много по-различен - няма да има болшинството, което беше в предходните няколко мандата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР