На етикета на бутилките с изворна вода е записан изходящ

...
На етикета на бутилките с изворна вода е записан изходящ
Коментари Харесай

Крадена вода ни продава „Михалково“ АД

На етикета на бутилките с изворна вода е записан произлязъл номер, вместо позволение

Димитър Дългъчев, шеф на компанията, погазваща законодателството, оглавява Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета

Без позволение бутилира изворна вода акционерното сдружение „ Михалково “, чиято фабрика се намира в едноименното село в област Смолян.

Разследване на „ Труд “ сподели, че компанията, чийто шеф е Димитър Дългъчев, от доста години няма никакви документи за активността, която упражнява и на процедура пуска на пазара крадена вода.

Самият Дългъчев призна пред екип на вестника, който посети индустриалния завод, че „ Михалково “ АД няма нужните разрешителни. Бизнесменът се оправда, че процедурите били доста мудни, а съперници му пречели да си набави документите и да работи легално. (виж интервюто).

Фактите

Документите, с които „ Труд “ разполага, демонстрират че „ Михалково “ АД нарушава нормативните актове още с етикета на бутилките с изворна вода. На тях написа, че водата е добита от „ водоизточник – каптиран извор „ Персенк “ с позволение за водовземане ПТО236/20.06.2013 “.

Фактите, до които вестникът стигна по време на следствието си, са безапелационни, че номерът ПТО236/20.06.2013 не е на позволение. Това е произлязъл номер на Съгласие от ВиК-Смолян, с което на Димитър Дългъчев, в качеството му на „ изпълнителен шеф “ на „ Михалково “ АД, се разрешава да употребява вода за питейно-битови потребности от водоизточниците „ Персенк 1 “ и „ Персенк 2 “ (виж Факсимиле 1 и фотографията към него в галерията долу). Тоест сдружението има право да си набира вода за миене на ръце, за тоалетна, за пиянство от чешмата, само че не и да я употребява за бутилиране. И това е разумно, тъй като ВиК-Смолян няма нищо общо с издаването на разрешителни за водовземане – това е отговорност на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “.

Заключение по въпроса има и от основния държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. В писмо до РЗИ-Смолян доктор Кунчев удостоверява, че от данните от обществените регистри е видно, че „ Михалково “ АД „ създава бутилирани изворни води в нарушаване на националното законодателство “ (виж карето и Факсимиле 2 в галерията долу).

Така се оказва, че с подвеждащата информация на етикета и неналичието на разрешителни „ Михалково “ АД погазва три нормативни акта – Закона за храните и Закона за водите, както и Наредбата за условията към бутилираните натурални минерални,изворни и трапезни води.

Но това не е всичко. Дружеството няма и разрешителни за водопроводното отклоняване, което си е построило от централния тръбопровод на ВиК-Смолян, въз основата на единодушието за прилагане на вода за питейно-битови потребности. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) отклонението, за което има и построена шахта, е строителство трета категория. За да се реализира такава активност е належащо изработването на план, какъвто няма. Също по този начин водопроводът минава през частни парцели, което е неразрешено. Всичко това прави тръбата противозаконна, тъй като не покрива условията по Закон за устройство на територията.

Тези безспорни обстоятелства са установени при инспекции на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ и поради нарушаванията са формирани административно наказателни производства, като „ Труд “ разполага с документите. (Виж факсимилета 3 и 4 в галерията долу).

Отделно предприятието, ръководено от Димитър Дългъчев, не е построило и наложителните по закон Санитарно-охранителни зони, които би трябвало да има всяка компания, бутилираща вода.

Иронията е, че Дългъчев е ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България. Именно това е организацията, която би трябвало да следи дали нейните членове извършват професионалните стандарти. А компанията на шефа на Асоциацията не съблюдава закона от доста години. Но оттова не подхващат ограничения и не желаят отдръпването на Дългъчев, който дискредитира и членовете на организацията с противозаконната активност на „ Михалково “ АД.

Бездействие

Въпреки редицата потвърдени нередности, установени от националните управляващи и Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “, Регионалната здравна ревизия в Смолян от години не прави нищо по случая със закононарушенията на „ Михалково “ АД.
Тъй като РЗИ-Смолян бездейства, „ Труд “ приканва със случая да се заемат институциите на национално равнище – Министерството на околната среда и водите, Министерството на здравеопазването, Комисията за отбрана на потребителите (която също до момента не е направила нищо).

В противоположен случай ще остане усещането, че страната не си мърда пръста в обстановка, в която е видно, че едно юридическо лице не признава закона и дълги години го гази.

Направено е наставление на РЗИ-Смолян

Макар че основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев е изпратил наставление до шефката на РЗИ-то Мими Кубатева, ограничения към момента няма. Д-р Кунчев е изискал от Кубатева да изпрати до Министерството на здравеопазването всички подхванати дейности по отношение на „ Михалково “ АД – инспекции, констатации, открити нарушавания на Закона за храните и Наредбата за условията към бутилираните натурални минерални,изворни и трапезни води. Срокът е бил до 4 май (виж Факсимиле 2).
 Снимка към Факсимиле 1: Както се вижда ясно, на етикета на бутилираната „ Изворна вода “ - Михалково написа, че е добита от „ водоизточник – каптиран извор „ Персенк “ с позволение за водовземане ПТО236/20.06.2013 “. Но този номер не е на позволение – това е произлязъл номер на единодушие (виж идващия документ - Факсимиле 1) от ВиК-Смолян за прилагане на вода за питейно-битови потребности. Тоест за миене на ръце, за тоалетна, само че не и за водовземане. А разрешителните за водовземане се издават от напълно друго ведомство - Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “.Както се вижда ясно, на етикета на бутилираната „ Изворна вода “ - Михалково написа, че е добита от „ водоизточник – каптиран извор „ Персенк “ с позволение за водовземане ПТО236/20.06.2013 “. Но този номер не е на позволение – това е произлязъл номер на единодушие (виж документа до снимката) от ВиК-Смолян за прилагане на вода за питейно-битови потребности. Тоест за миене на ръце, за тоалетна, само че не и за водовземане. А разрешителните за водовземане се издават от напълно друго ведомство - Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “.  Факсимиле 1: Както се вижда ясно, на етикета на бутилираната „ Изворна вода “ - Михалково написа, че е добита от „ водоизточник – каптиран извор „ Персенк “ с позволение за водовземане ПТО236/20.06.2013 “. Но този номер не е на позволение – това е произлязъл номер на единодушие от ВиК-Смолян за прилагане на вода за питейно-битови потребности. Тоест за миене на ръце, за тоалетна, само че не и за водовземане. А разрешителните за водовземане се издават от напълно друго ведомство - Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “.  Част от писмото на основния държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев до шефката на РЗИ-Смолян Мими Кубатева. В текста неговото умозаключение е, че „ Михалково “ АД създава нелегално бутилирана изворна вода.  Резултат от инспекцията на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ на водопроводното отклоняване, построено от „ Михалково “ АД и посредством което вземат вода за бутилиране. Съоръжението е нелегално и поради това се образува административно-наказателно произвеждане.  Още един резултат от инспекция на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ - „ Михалково “ АД няма позволение за водовземане, което води до административно-наказателно произвеждане.
 димитър дългъчев

Управителят на „ Михалково “ АД Димитър Дългъчев пред „ Труд “:

Нямаме разрешителни, само че ще си извадим

– Г-н Дългъчев, за какво бутилирате вода без разрешителни?
– В процедура на издаване на разрешителни сме.

– Защо този номер (от единодушието на ВиК – б.а.) съответствува с номера на етикета, където написа „ позволение за водовземане “. Това е изходящият номер на единодушието, не е позволение. Защо е на етикета? И къде са разрешенията за водовземане?
– Имаме контракт за прилагане на количества вода.

– Какви водни количества? За какви потребности? За питейно-битови или за бутилиране? Тук, това нещо на етикета е безусловно същото, като изходящия номер на единодушието, Защо се намира на етикета?
– Защото на етикета трябваше да написа контракт номер еди кой си.

– Дори договорът не е позволение.
– Договорът е позволение, ВиК дава единодушие.

– За бутилирането разрешението го издава Басейновата дирекция.
– Да, по този начин е, само че ние ще си вземем позволение, в процедура сме да го получим.

– В момента се оказва, че бутилирате вода, без да имате позволение.
– В процедура сме.

– От 2013 бутилирате без позволение.
– За това сме тръгнали да си изкарваме

– Пет години?
– Да, някой път толкоз траят процедурите.

– А имате ли някакви административни наставления направени?
– Имаме административни направени наставления и си изкарваме позволение за водовземане. Ако не ни пречеха, до момента щяхме да сме го изкарали. Имаме направено наставление, което би трябвало да осъществим в избран период.

– Имате ли актове за административни нарушавания?
– Нямаме актове за административни нарушавания (това не е правилно, виж Факсимиле 3 и 4 – б.а.).

– Но могат да ви наложат санкции и наказания, тъй като сте без позволение.
– Могат. Затова опитваме по най-бързия метод да извадим позволение.

– Най-бързият метод от 2013 година ли е, доста време е това?
– Законодателството се трансформира доста през годините. Първо бяхме на контракт с ВиК през 2003 година.

– А това номерче тук на етикета ще го промените ли, щом получите разрешителното?
– Да, несъмнено. Знаем, че това ни е болният въпрос. Но това нещо можеше да е решено, в случай че предходната година институциите бяха по-пъргави, в този момент всичко щеше да е наред.

– Не приказваме за предходната година, а за 2013. Ако беше няколко месеца – добре, само че това са 5 години.
– Вижте, ние от 7-8 години добиваме тази вода и би трябвало да ви кажа, че е в съвършено положение.

– Не приказвам за водата, а за документите.
– Не инцидентно в Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета се борим да създадем правила, които да са стоманени.

– Вие сте ръководител на тази асоциация, нали?
– Да.

– Но Вие сега сте в обстановката да добивате вода без разрешителни?
– Точно за това става въпрос.

– Значи по тази причина слагате на етикета този номер, тъй като нямате позволение?
– Точно по този начин. Може би трябваше да напишем контракт еди кой си номер – това очевидно ни е грешката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР