На енергиен форум в София бившият държавен секретар на САЩ

...
На енергиен форум в София бившият държавен секретар на САЩ
Коментари Харесай

В САЩ: От България зависи енергийната независимост на Югоизточна Европа

На енергиен конгрес в София някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо отдаде респект на Михаил Горбачов. Той съобщи, че умрелият във вторник някогашен руски водач му припомня за времето, когато е бил млад боец и служел на границата на тогавашна Източна Германия, „ сред свободата и руския блок “, близо до Нюрнберг. Благодарение на „ работата, свършена от Маргарет Тачър, папа Йоан Павел Втори, президента Рейгън и Михаил Горбачов, не ми се наложи да повеждам борбата, за която се подготвяхме всеки ден “. Горбачов „ направи Европа по-свободна и сътвори благоприятни условия за Русия, които съгласно мен са недооценени през днешния ден, тъй че би трябвало всички ние да помним работата, която Горбачов свърши “, съобщи Българска телеграфна агенция.

След това Помпейо направи преход към войната в Украйна. По думите му Украйна е била нападната от Русия, защото държавното управление на американския президент Джо Байдън не е посочило същото равнище на увереност като това на предходния държавен глава на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Помпейо, който беше държавен секретар на Съединени американски щати в администрацията на Тръмп, приказва на конгрес за енергетика в София, проведен от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Според него съветският президент Владимир Путин не се е трансформирал и в действителност е един от най-последователните европейски водачи. Бившият държавен секретар изреди редица изказвания и дейности на съветския президент, показателни за това, че работи редовно - от изказванието му през 2005 година, че разпадането на Съветския съюз е най-голямата геополитическа покруса на 20 век, острата антизападна изразителност в речта му на Мюнхенската конференция по сигурността през 2007 година, през нахлуването в Грузия през 2008 година, до анексирането на Крим през 2014 година и нахлуването в Украйна през 2022 година " Президентът Тръмп взе упоритостите му насериозно. Демонстрирахме увереност, предоставихме на украинците отбранителни оръжия - нещо, което предходни администрации отхвърлиха. Мисля, че Путин пресметна, че в случай че предприеме нахлуване в Украйна, ще има съществени и действителни ответни дейности ", сподели Помпейо. " За страдание, нещото, което се промени, бе, че администрацията на Байдън не сподели същото равнище на увереност. "

Нашествието на талибаните в Афганистан през 2021 година и изтеглянето на контингента на Съединени американски щати под управлението на Байдън, бе още една зелена светлина за Путин да продължи с проектите си за нахлуване в Европа, сподели Помпейо. " Всички ние би трябвало да се учим от тези неточности. Това ще бъде потребно, до момента в който се противопоставяме на Русия и когато стартираме да възвръщаме Украйна. " Помпейо оцени последната година като сложна за България, защото на по-малко от 800 км от нея се води война, засегнала съществено стопанската система на балканската страна и изправила я пред сложни решения, включително по какъв начин да взаимодейства с Русия. „ Енергийните доставки, както всички знаете, зависят от благоволението на (руския президент Владимир) Путин и не знаете по какъв начин да се справите с това. Заплахата за националната сигурност, която произтича от войната, водеща се толкоз покрай вашите граници, безспорно е задължение за доста от вашите бизнеси, изправени пред нови действителности “.

Бившият държавен секретар въпреки всичко съобщи, че вижда оптимистичен сюжет за излизане от тази обстановка. „ Убеден съм, че България би трябвало и може да играе основна роля в обезпечаването на енергийна самостоятелност на цяла Югоизточна Европа “, сподели той. Според Помпейо отговорът на проблемите с енергийните доставки не би трябвало да се търси в чужбина, а тук, в това число посредством капацитета за рандеман на шистов газ. „ Българската стопанска система се нуждае от 3 милиарда кубични метра газ на година, а в това време страната има находища от 500 милиарда кубични метра “, сподели Помпейо и прикани за понижаване на бюрокрацията, тъй че тези находища да могат да бъдат добивани на цени, които всеки български жител да може да си разреши.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР