На Еманюел Макрон очевидно му харесва да се изживява в

...
На Еманюел Макрон очевидно му харесва да се изживява в
Коментари Харесай

Европа още не може без Америка

На Еманюел Макрон явно му харесва да се изживява в ролята на международен политик-визионер. Ако Европа не стартира да извършва отговорностите си в международната политика, скоро тя към този момент няма да е стопанин на личната си орис, гласи неговата мрачна прогноза. На американска помощ Макрон към този момент не разчита. Президентът Доналд Тръмп гледа на НАТО като на " комерсиален план ": който желае място под американския нуклеарен чадър, би трябвало в подмяна да купува американски артикули. Европа сега изживява " мозъчната гибел " на НАТО, споделя Макрон пред " Икономист ".

Европа остава непосредствен съдружник на Америка

Това може да звучи безпределно разумно, само че се опира на неправилни заключения. Защото колкото и да е оправдана острата рецензия на Макрон по отношение на американския президент, Тръмп не трябва да се приравнява с Америка като цяло. Парадоксално, само че през последните три години Съединени американски щати вложиха милиарди долари в презастраховането на своите съдружници от НАТО по източния фланг на Алианса. Американските войски не са напуснали Европа - завърнаха се: следващата година 20 000 американски бойци ще прекосят Атлантика за огромно обучение в Европа. Това не се е случвало от четвърт век насам. Зад него обаче не стои Тръмп, а волята на американския Конгрес, който явно държи на Европа като непосредствен съдружник на Америка.

Критиката на Макрон поради неналичието на съгласуваност в Сирия е оправдана. Когато през лятото американците помолиха европейците да се включат в предпазена зона на границата с Турция, не срещнаха никакво схващане. А в този момент, откакто американците се изтеглиха от региона, внезапно Германия поде самодейността. Или може би това желае единствено военната министърка? Но в програмната си тирада в университета на Бундесвера в Мюнхен тя въобще даже не загатна тематиката.

Европа не може сама

В интерес на истината би трябвало да кажем и следното: европейците са още надалеч от " стратегическата автономност ", за която непрекъснато приказва Макрон. Дори горда Франция наподобява много слаба в това отношение. Тя трябваше да изтегли своите специфични елементи от Североизточна Сирия, тъкмо както и британците. Без американска поддръжка те повече не могат да оперират там.

Томас Гучкер, ФАЦ
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР