На едно от първите свидетелства на идеята на Александър Фол

...
На едно от първите свидетелства на идеята на Александър Фол
Коментари Харесай

Археолози в Родопите се натъкнаха на едно от първите свидетелства за т.нар. Микенска Тракия

На едно от първите свидетелства на концепцията на Александър Фол за съществуването на така наречен Микенска Тракия са се натъкнали археолози в Родопите.

"Става дума за крепостна стена в присъщия за 13-11 век прочие Хр. "циклопски строеж ", с който са градени знакови обекти като Троя, Микена, Тиринт - центровете на така наречен Микенска цивилизация ", сподели проф. Николай Овчаров, един от първите проучватели в региона на с. Бенковски.

Той добави, че съгласно теорията, тракийските царе от времената на Троянската война са имали резиденции с "циклопски строеж ", само че до момента е нямало задоволително доказателства. "Ето че в този момент, тук, в сърцето на Родопите, попаднахме на стена, за която няма подозрение, че е градена по този метод ", акцентира Овчаров и добави, че в България има единствено един образец за "циклопски строеж " и това е Небет тепе в Пловдив.

Обектът в региона на кирковското село Бенковски е открит при частни разкопки от екипа на доцент Здравко Димитров, който от началото на октомври работи по догадка за съществуването на Тракийска царска резиденция от 4-1 век прочие Хр. Тезата му е учредена на база откритията през последните години в периметър от няколко декара. Сред тях са двоен гроб на аристократка и украшения от 4-3 век прочие Хр., архитектурен комплекс със здания с представителни функционалности от същия интервал и откритата преди по-малко от месец каменна стена от същия интервал, сплотяваща всичко в едно пространство и на разстояние единствено на няколко метра от "циклопския строеж ". "Вероятно става дума за тракийска резиденция още от тези времена, която е траяла да действа и през първо хилядолетие прочие Хр. ", сподели още проф. Овчаров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР