На двудневната среща на върха лидерите на 29-те съюзници ще

...
На двудневната среща на върха лидерите на 29-те съюзници ще
Коментари Харесай

България обсъжда въздушната охрана на Северна Македония на срещата на НАТО

На двудневната среща на върха водачите на 29-те съдружници ще отбележат 70 години от основаването на Алианса. Президентът Румен Радев, който управлява българската делегация, разгласи, че се завършват детайлите за това България да охранява въздушното пространство на Северна Македония взаимно с Гърция.

НАТО би трябвало да откри механизми за по-бързо взимане на политически решения, разгласи президентът Румен Радев.
Румен Радев, президент на Република България: Днес ще отбележим 70-годишнината от основаването на Алианса и за тези 70 години той нееднократно е бил изправян пред редица провокации, бил е на кръстопът, само че постоянно е намирал вярната посока.
Напрежение измежду 29-те има, призна и външният министър Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Няма какво да крием, има напрежение, след изявлението на френския президент явно е, че има леко напрежение в Съюза. Дали е сполучлив този съюз, обстоятелствата приказват сами за себе си: повече от 70 години на територия на държава-съюзник в НАТО не е имало военно деяние, не е имало нахлуване.
На форума България и Гърция ще приказват за защитата на Военновъздушни сили пространството на Северна Македония.

Румен Радев, президент на Република България: Този конгрес е и значим късмет за България да се утвърждава като фактор за стабилността в ЮИЕ и да отстоява своя народен интерес. България не би трябвало да пропуща историческата опция да охранява въздушното пространство на Северна Македония. Това не е единствено в наш народен интерес, това е и най-много и дълг към братска Македония, а това ще бъде израз и на нашата съюзническа зрялост и отговорност.
За задачата България към този момент е изпратила план на контракт на Гърция през ноември, разгласи вицепремиерът Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Считам, че това е добър знак към целия район, България и Гърция тъкмо да охраняват въздушното пространство на Република Северна Македония.
В Лондон президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подлага на критика думите на Макрон, само че въпреки всичко подсети, че Америка заплаща прекалено много за защита, а съдружниците - прекомерно малко.
Доналд Тръмп - президент на Съединени американски щати: Това са доста тежки думи, когато имаш такива проблеми във Франция. Вижте жълтите жилетки, имаха доста сложна година. И не може просто да сипеш слова като казаните за НАТО. Това е липса на почитание. Еманюел Макрон - президент на Франция: Наясно съм, че моите думи провокираха известни реакции и раздрусаха малко някои хора, само че аз държа на казаното.
Отговаряйки на рецензиите за Турция, Столтенберг акцентира значимостта й за югоизточния фланг на Алианса.

Йенс Столтенберг - общоприет секретар на НАТО: Турция изигра голяма роля в нашите общи старания в битката против Ислямска страна. В коалиция, водена от Съединените щати, успяхме да освободим всички територии с осем милиона души, които групировката контролираше единствено преди няколко месеца. Направихме го не без да използваме инфраструктурата в Турция, тъй че тя изигра основна роля в битката с Ислямска страна.
Очаква се в Лондон водачите да обсъдят и френско-германското предложение за Съвета на мъдреците, който да реформира НАТО.

 С банкет в Бъкингамския замък стартира срещата на върха на НАТО в Лондон С банкет в Бъкингамския замък стартира срещата на върха на НАТО в Лондон
С банкет в Бъкингамския замък, даван от кралицата на Англия Елизабет Втора, стартира в този миг срещата на върха на НАТО в Лондон.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР