На двудневната конференция Грижа в ранната възраст“ – 14-15 март

...
На двудневната конференция Грижа в ранната възраст“ – 14-15 март
Коментари Харесай

824 родители и 497 деца са подкрепени чрез проекта `Грижа в ранната възраст`

На двудневната конференция „ Грижа в ранната възраст “ – 14-15 март 2019г., фондация „ За Нашите Деца “ оповести резултатите от тригодишния план, чиято съществена цел е подобряването на развиването и благосъстоянието на децата в ранната детска възраст (0-7 г.) посредством въвеждане на интегриран здравно-социален метод към грижата за тях.

Целта е посредством проучвателен и покровителствен действия, както и през директна работа на терен, да се поддържа подобряването на политиката и практиката във връзка с ранното детско развиване в здравната, обществената и просветителната системи.

„ Чрез работата ни на терен в болнични, обществени и други заведения, през миналите 3 години подкрепихме 824 родители, 497 деца и 151 експерти. 50% от децата на възраст до 1 година, а 26% от тях са деца с увреждания или компликации в развиването. Проведохме общо 28 образования за експерти и родители и 10 дискусионни групи. Ремонтирахме средата в 4 обекта, с цел да ги създадем по-приветливи и уютни. “ Това е равносметката, която направи госпожа Иванка Шалапатова – изп. шеф на Фондация „ За Нашите деца “.

„ Първият стадий от развиването на всяко дете – възрастта от 0 до 6 години, е най-важният стадий в неговото развъждане и образование. Не единствено на детето, само че и на бъдещия жител на нашата страна. Затова поддържаме и обръщаме внимание на всеки спор, отдаден на грижата за децата в ранна възраст, “ се споделя в приветствения адрес от ръководителя на Държавната организация за протекция на детето - доктор Елеонора Лилова, който адрес показа зам.- ръководителят на ДАЗД Мариела Личева.

Предложения за основни промени в петте области на влияние на Националната тактика за ранно детско развиване изведоха участниците през втория ден на конференцията „ Грижа в ранната възраст “. В рамките на дребни работни групи, гостите се концентрираха върху намирането на решения в отговор на провокациите, които стоят пред стратегическия документ, в областите на влияние – здраве и хранене; ранно учене и образование; протекция на детето, сигурност и безопасност; обществена закрила; поддръжка на родителството и ранна детска намеса.

На втория ден от полемиката участва и ръководителят на ДАЗД – доктор Елеонора Лилова, която персонално поздрави участниците и се обърна към тях с думите: „ Една от главните цели в плана на новата Национална тактика за детето 2019-2030 година е да сближаваме здравната сфера, просветителната и обществената, тъй че да оказваме помощ на децата и родителите и да осъществим своята задача да сме в поддръжка на детето – от неговото зачатие.

Предстои планът на новата Стратегия да бъде утвърден и като част от огромната Национална тактика да бъде създадена и Националната тактика за ранно детско развиване. Приветствам Фондация „ За нашите деца “, по тази причина че сте обхванали най-важния интервал за детето, зная, че това е ваша идея, за която от години работите и показвате огромен професионализъм. Поздравления и за организацията на този конгрес, която е на практика насочена. Виждам, че участниците са обединени в 5 тематични групи, съгласно 5-те тематични области на Стратегията за ранно детско развиване ".

Всички оферти, направени от участниците, ще бъдат обединени в общ документ, който ще бъде показан за разглеждане на работната група по изработването на тактиката, разгласи изпълнителен шеф на фондация „ За Нашите Деца “ - Иванка Шалапатова.

Темата за ранното детско развиване е основна както за Министерство на труда и обществената политика, по този начин и за страната. В 66 общини в България има центрове за ранно детско развиване, които поддържат над 8000 деца всекидневно, а резултатът от тяхната активност е доста добър. Това съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова по време на присъединяване си в конференцията „ Грижа в ранната възраст “.

Когато в поддръжка на децата на едно място работят експерти от сферите на опазването на здравето и образованието, включени са и обществените служащи, когато децата са покрай общността, тогава можем да забележим действителни резултати. Целта ни е тази добра процедура за даване на интегрирани услуги да бъде продължена и доразвита и в други общини в България, уточни Русинова.

Интегрираният метод е сполучливо залегнал както в Националната тактика за ранно детско развиване, по този начин и в новоприетия Закон за обществените услуги, влизащ в действие от 2020 година. Законът ясно разделя уговорките на страната и общините като снабдители на обществени услуги към хората, които имат потребност, разграничавайки ги от обществените заплащания за лица с ниски приходи, сподели Русинова. Тя добави, че през 2009 година бюджетът за обществени услуги е бил 38 млн. лева, като за съпоставяне през тази година той е малко над 260 млн. лева В момента има над 2400 снабдители на обществени услуги, като към 1300 от тях се финансират от страната. Нашата цел е годишно отделяните от страната средства да доближават по бърз, елементарен и ефикасен метод до хората, сподели още заместник-министър Русинова.

Тя срещна участниците в конференцията и със стартиралата през септември 2018 година акция „ Мисията е допустима “, отдадена на затварянето на всички домове за деца в България. Последният стадий от деинституционализацията е извеждането на към 500 деца и затварянето на над 20 институции, като ни следва най-тежката борба – да се резервира философията, че не би трябвало да има институционална грижа в България, сподели Русинова. Освен поддръжката на страната децата би трябвало да намерят поддръжка в обществото, да са подкрепени от обкръжаващата ги среда в учебно заведение, от техните родители, от хората в квартала, сподели зам.-министър Русинова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР