На два закона, пряко свързани с бита и начина ни

...
На два закона, пряко свързани с бита и начина ни
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха Закона за храните, приеха промени за такса смет

На два закона, директно свързани с бита и метода ни на живот, посветиха през днешния ден множеството от времето си депутатите. Единият - Закон за храните, беше отритнат, другият - Закон за локални налози и такси, беше признат на първо четене, и с него болшинството гласоподава да бъде въведен правилото " Замърсителят заплаща " при определянето на такса боклук. Най-много диспути обаче имаше по Закона за храните. Как минаха разногласията - вижте в репортажа на Стоил Рошкев.


Таксата за боклук ще бъде определяна на основата на " количество битови боклуци ". Това гласоподава болшинството с измененията в Закона за локалните налози и такси. В момента тя се пресмята върху данъчната оценка на парцела, без да се обвързва с действително генерираното количество отпадък.

Менда Стоянова - ръководител на Комисията по бюджет и финанси, ГЕРБ: Таксата " битови боклуци " освен че няма да бъде като цяло нараснала, тя ще бъде понижена, когато се вкарат правилата на това кои разноски би трябвало да бъдат вътре и тези разноски да бъдат регистрирани и следени. Друг е въпросът по какъв метод тази такса " битови боклуци " ще бъде разпределена. И на някой може да бъде понижена, на различен да бъде нараснала.
С нововъведението " замърсителят заплаща " се подтиква разделното събиране и по едно и също време с това е финансов тласък хората да понижат отпадъците, а общините да усъвършенстват разноските по събирането им, мотивираха се от ГЕРБ.

По-рано денем болшинството не се съгласи с претекстовете на опозицията от Българска социалистическа партия за промени в Закона за храните, изискващи огромните хранителни вериги да продават повече артикули, създадени в България. И това стана мотив за близо 2 часа остри разногласия.

Драгомир Стойнев - зам.-председател на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ": Искаме на потребителите да им е ясно, че там, където има наименованието " българско ", значи, че главният артикул е създаден тук, в страната и главната суровина е българска. А не, както сега някои вършат, българско сирене с вносно изсъхнало мляко от Полша. Делян Добрев - народен представител от ПГ на ГЕРБ: Така, както има наказания против Русия, против Северна Корея от западните страни по политически аргументи, вие в действителност с този законопроект оферирате ние сами да си въведем наказания - да кажем: ето в този момент тук единствено българско ще продаваме, както в този момент в Русия единствено съветско се продава, щото никой различен не им продава, нали, поради глобите, вие желаете ние сами да си наложим ембарго. Това звучи безусловно неуместно. Веселин Марешки - зам.-председател на Народно събрание, " ВОЛЯ ": Ако вие в този момент, поради това, че през годините сте унищожили земеделските производители и месопреработватели и сега няма българско произвеждане, не може това да е доводът да не желаеме да има.
Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, ВОЛЯ и 7 депутати от " Обединените патриоти " гласоподаваха " за " измененията в Закона за храните. Със 7 повече обаче бяха гласовете, отхвърлящи поправките - 19 от ГЕРБ бяха срещу, а 71 се въздържаха, " въздържал се " гласоподаваха и 18 депутати от " Обединените патриоти ", както и един самостоятелен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР