На два брифинга - един рано сутринта и един в

...
На два брифинга - един рано сутринта и един в
Коментари Харесай

Борисов за предсрочните избори: И след вота няма да има кабинет

На два брифинга - един рано сутринта и един в късния следобяд, от ГЕРБ подлагаха на критика Изборния кодекс, незабавното му издание в Държавен вестник в разгара на Великденските празници и експресното назначение на нова Централна изборна комисия.

От ГЕРБ обявиха, че сме на прага на конституционна рецесия и че не са получили покана за съвещания с президента на 5 май. Премиерът в оставка Бойко Борисов разяснява, че служебният кабинет ще продължи да ръководи месеци наред и предизвести, че и след предварителните избори няма да бъде образувано постоянно държавно управление. Лидерът на ГЕРБ разгласи, че с измененията в Изборния кодекс се внася безпорядък, за който отговорност носят президентът Румен Радев и депутатът Слави Трифонов.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и шефката на парламентарната група влязоха в спор дали да нападат пред Конституционния съд измененията в Изборния кодекс.

" Като ръководител на партията, предай апелирам те на ПГ, няма да внасяте Избирателния кодекс в Конституционен съд. Оставете ги да видят българите какво са сбъркали и какво са създали ", съобщи Борисов.

" Г-н министър председател, позволете ми да не се съглася с Вас, тъй като юристите знаят, че би трябвало да пазим правото даже от закона. Стигнахме до обстановка, в която би трябвало да пазим правото от закона ", означи Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ.

" Добре, все едно не си ме чула и го обжалвай ", отговори Бойко Борисов.

От ГЕРБ разясниха невиждано бързото обявяване на измененията в ексклузивен брой на Държавен вестник, разпореден на Разпeти петък.

" Целта беше една единствена. ЦИК да се даде в ръцете на претендента за президент ", съобщи Борисов.

В късния следобяд, час откакто от президенството оповестиха, че президента привиква съвещания за нов състав на ЦИК на 5 май, от ГЕРБ обявиха, че за разлика от другите партии те научават новината от медиите.

" Този законодателен тероризъм, беше споделил преди време Крум Зарков, в този момент аз го споделям за тяхното. Ние не знаем на какви критерии би трябвало да дават отговор претендентите за членове на ЦИК, които президента ще назначава ", сподели Тома Биков, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ.

Рано сутринта министър председателят в оставка Бойко Борисов разкритикува методът, по който са признати измененията. Без публично разискване с неправителствени организации, без мнения от заинтригуваните институции и без оценка за въздействието. Според ГЕРБ най-притеснителното било по какъв начин ще се доставят нужните машини и по какъв начин ще се подсигурява сигурността на вота.

" 100% машинно гласоподаване. ОК. Кога ще създадат публичната поръчка и от къде ще купят още машини, в случай че би трябвало. Кога? Това няма ли да се апелира. Ако се явят още претенденти за машини или към този момент е определена и компанията, която да ги достави. Машина с монопол, създадена във Венецуела. Машини, които в Европа не се употребяват ", сподели още Бойко Борисов, министър-председател в оставка и ръководител на ГЕРБ.

Според Борисов подозрения буди и неяснотата по какъв начин ще се подсигурява сигурността на машините и доставката им до секциите отвън страната.

" С тирове, с лодки, с платноходки, самолети? А там къде ще ги конфигурират? Кой ще следи кой чука на тези машини? Или към този момент и там са основали организация за подправяне?. Отговорният за хаоса, който ще се сътвори, се споделя Румен Радев, инструментът депутатът Слави Трифонов ", добави Борисов.

ГЕРБ и " Да България " влязоха и в неприсъствен спор поради машините за гласоподаване. Борисов разгласи, че притежателят на компанията снабдител е спонсор на партията на Христо Иванов. От " Да България " оповестиха, че водачът на ГЕРБ лъже.

" Колегата Иво Мирчев сподели през днешния ден, че не е правилно, че техен спонсор е господин Иван Тодоров. Разпечатка от Сметната палата. Името ясно попада тук ", сподели разпечатката депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев.

" Този Иван Тодоров, който имат поради ГЕРБ, няма нищо общо със притежателя на компанията, която е за машините, няма нищо общо самият донор със самите машини. Самият донор - ЕГН е друго от ЕГН със притежателя на компанията за машините " отговори депутатът от " Демократична България " Ивайло Мирчев.

Борисов предвижда, че постоянен кабинет няма да има и след изборите през юли.

" Защото и тогава няма да създадат държавно управление. А ще продължи служебното държавно управление на кандидат-президента Радев. Месеци наред. И това е задачата ", акцентира Борисов.

Според ГЕРБ по този начин президентът желал служебно да завоюва втория си мандат. Бойко Борисов повтори, че няма да се кандидатира за държавен глава и очерта профила на претендента, който партията му ще издигне.

" Умен, хубав, с опит, признат на Запад, с положителни връзки на Изток. Коренно друг от настоящия разединител на нацията ", сподели още министър председателят в оставка.

Борисов попита, за какво президентът и другите политически сили мълчат за глобите, които Русия наложи на ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли и заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР