На другия ден след Благовещение Църквата е установила тържество в

...
На другия ден след Благовещение Църквата е установила тържество в
Коментари Харесай

Днес черпят всички, чиито имена означават ''сила Божия

На другия ден след Благовещение Църквата е открила празненство в чест на архистратиг Гавриил, наричано Събор, т.е. заседание на вярващите в негова чест. Празникът се празнува на 26 март, само че също по този начин и на 13 юли.
Както гражданските общества почитат представители и пратеници, облечени с висока власт, по този начин и светата Църква уважава небесния делегат - архангел Гавриил, който донесъл на земята радостната новина за въплътяването на Сина Божий.
Архангел Гавриил, благовестник на въплътяването на Сина Божий, е един от седемте велики ангели, които предстоят до престола Божий. Той е разкрил на Захария за рождението на Предтеча и самичък за себе си е споделил: ''Аз съм Гавриил, който предстоя пред Бога''.
Неговото име - Гавриил значи ''сила Божия''. Светите Отци, като приказват за Благовещение, изясняват, че е пратен ангел с такова име, с цел да значи кой е и какъв ще бъде Оня, Който ще се роди от Пресвета Дева, а точно - ще бъде Бог всесилен, як и мощен. Светите отци мислят, че Гавриил принадлежи към първия и най-високия чин небесни сили, т.е. серафимския чин, тъй като серафимите стоят най-близко до Бога. Той е, значи, един от седемте най-близки до Бога серафими. Имената на тия серафими са Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Ехудиил и Варахиил.
Св. Георги Софийски Стари е един от многочислените мъченици за вярата от първите години на турското иго. Той е и един от малцината, за които са непокътнати писмени свидетелства. За жал, житието му, написано от незнаен създател, не е непокътнато. То е достигнало до нас единствено в гръцки дубликат.
Св. Георги се родил през 1407 година в София. В християнската религия и благочестие го възпитали родителите му. Хубавият млад страдалец Георги бил с боен чин - в турската или византийската армия, житиеписецът не разяснява.
По образеца на своя молитвеник и покровител св. Георги Победоносец, изпълнявал почтено войнишката си работа и получил знака на огромно отличие.
Когато навършил 30 години, се озовал в завзетия от турците град Одрин. ''който в миналото беше благословен град, тъй като имаше християнско население, а в този момент е трагичен, тъй като гъмжи от илюзия, както преди когато го владееше нечестивия жанр на езическите елини'', както прецизира житиеписецът.Там на 26 март 1437 година мъченикът Георги потърпевш поради откровената си религия в Господ Иисус Христос.
Турчин-оръжейник, при който св. Георги отишъл да му оправи лъка, похулил християнската му религия. Уверен в безкрайния благословен живот с Бога, св. Георги без боязън изповядал и защитил вярата си. Турците го заловили, увещавали, заплашвали и грубо измъчвали. Осъдили го на гибел - първо го проболи с нож, а след това го изгорили на клада.
От житието на различен софийски светец - Георги Нови Софийски, се схваща, че мъченическият героизъм на св. Георги Софийски е бил прочут в родния му град.
Имен ден честват всички с имената Габриел, Габриела, Гаврaил и Гаврил.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР