На „Дондуков“ 2 започна свиканото от държавния глава Румен Радев

...
На „Дондуков“ 2 започна свиканото от държавния глава Румен Радев
Коментари Харесай

Започна заседанието на КСНС срещу корупцията

На „ Дондуков “ 2 стартира свиканото от президента Румен Радев съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, отдадено на противодействието на корупцията по високите етажи на властта и нуждата от ограничения в тази тенденция.

Това е второто съвещание на консултативния съвет, свикано от президента Румен Радев за предприемане на действителни ограничения за битка с корупцията, след мнението на КСНС от 17 октомври 2017г. Членовете на консултативния съвет тогава заявиха, че е нужен сложен метод, който наред с предварителната защита, да се концентрира и върху разкриването, следствието и реализирането на наказателна отговорност; нормативна база, която да обгръща всички аспекти на предварителната защита, противодействието и битката с корупцията; ефикасни институции и механизми, както за предварителна защита и секване на корупционни практики, по този начин и за навреме откриване и следствие на корупционни закононарушения. Тези постановки не бяха заложени в целокупност в признатия антикорупционен закон, на който президентът наложи изцяло несъгласие.

Призив за действително противопоставяне на корупцията в България беше насочен от президента и в неговия обществен доклад по случай две години от встъпването му в служба от януари 2019 година, в който се наблягаше, че:

„ …Историята е посочила, че закърняването на представителната народна власт води до централизация на политическата власт в стеснен хайлайф, който трансформира тази власт в стопански облаги и ги влага в още повече власт. Така този хайлайф бетонира властта си и порочният кръг се затваря. Оттам и растящите беднотия и неравенства, незадоволителният ритъм на развиване, настъплението против демокрацията, възприятието за неизбежност и обърканост, емиграцията и демографската злополука.

Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбвани; горист и олигархичен бизнес от честно предприемачество. Механизмите за надзор над властта би трябвало да се разширят и да включват освен официални инспекции на имотни заявления на политиците, а и какви пари харчат, имат ли свързани и подставени лица за прикрито придобиване на компании, активи, парцели и сметки у нас и в чужбина.

За да върви обществото ни напред, би трябвало да се възвърне доверието на жителите в държавността, а това минава неизбежно през възмездието – безкомпромисно наказателно гонене на корумпираните и грабителите. Апелирам КПКОНПИ, прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и службите да навлязат и в усърдно отбягвания периметър на властта, в евентуални зависимости сред политици, притежатели на компании, които печелят крупни публични поръчки, и евентуални подставени лица. Ако това не стане, разпадът ще продължи, а търсенето на правдивост може да излезе отвън рамките и механизмите на закона.

Управляващият хайлайф би трябвало да реши въпроса за ускореното икономическо и обществено развиване на страната. Който желае да ръководи, би трябвало да предложи високообразовани, способени и честни хора, стимулирани да работят в интерес на обществото.

Ако партиите желаят да се видят на бъдещия политически небосвод, би трябвало да се чистят от корумпирани и некомпетентни фрагменти с управнически упоритости. Ако нашето общество осъзнае своята мощ и отговорност, то може да се оправи с същинския проблем на България – безнаказаните престъпност и корупция. Ако се оправим с този проблем, ще се подсигурява транспарантна и обективна социална и бизнес среда, в която и другите проблеми ще намерят своето решение. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР