На домакинствата да не се възстановяват надплатените от тях за

...
На домакинствата да не се възстановяват надплатените от тях за
Коментари Харесай

Енергийният форум предлага да няма газова компенсация за бита

На семействата да не се възвръщат надплатените от тях за газ и парно суми в интервала 5 август 2019 година – 31 март 2020 година, за който публичният снабдител " Булгаргаз " контракти с " Газпром износ " понижаване на цената със задна дата. Върнатите към този момент над 150 млн. лева без Данък добавена стойност от съветското сдружение да се разпределят сред индустриалните консуматори, част от тях да се дадат за битка с ковид, а друга да отиде във Фонда " Сигурност на електроенергийната система ", който покрива част от цените на силата от възобновими източници. Това оферират от Българския енергиен и минен конгрес (БМЕФ) на парламентарната комисия по енергетика, която идващия понеделник се събира да гласоподава на второ четене поправките в Закона за енергетиката, които би трябвало да уредят газовите обезщетения.

Според финално прегледаните текстове на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще се разреши да дефинира цени за всеки от осемте месеца за интервала и по-късно по тях да се пресметна какъв брой има да се връща на клиентите на " Булгаргаз ". След това газовите доставчици и топлофикациите би трябвало да изчислят какъв брой имат да връщат на своите битови клиенти. За интервала от 1 януари до 31 март 2020 година, когато газовият пазар фиктивно бе освободен, само че бизнес клиентите на " Булгаргаз " продължиха да купуват на приравнени на газпромовсикте цени, държавното сдружение ще би трябвало единствено да се оправя с анекси.

Според БМЕФ обаче цялата тази скица ще сътвори правна и нормативна каша с връщането на парите на всички, които са надплатили пари за газа. Възстановяването ще може да стане най-рано след шест месеца, ще има поредност от правосъдни разногласия, тъжби и други пререкания, счита ръководителят на форума Иван Хиновски.

Затова неговата организация предлага на семействата да не се връщат пари. Според БЕМФ е по-добра половината от средствата да се възстановят на индустриалните консуматори. Така ще се подкрепяне на конкурентноспособността им в рецесията и ще се основат тласъци за опазване на работните места по методика, препоръчана от работодателските организации. Четвърт от сумата, съгласно форума, би трябвало да бъде импортирана като подаяние във фонда за битката с пандемията към Министерство на здравеопазването, а останалите 25 на 100 да отидат във Фонда " Сигурност на електроенергийната система ", със средства от който се компенсират високите стойности на тока от възобновими енергийни източници. Организацията отбелязва, че прогресивно понижават постъпленията в този фонд. Той се образува от приходите на страната от продажбата на нейни спестени парникови излъчвания в европейската търговия и влизат 5 % от приходите на всички производители на електрическа енергия.

В момента обаче цените на електрическата енергия на борсата за ток са паднали много, което директно рефлектира върху приходите във фонда. Това основава заплаха от нужда за повишение на цената " обвързване към обществото ", влизаща в крайната цена на тока, която покрива разноските за зелената сила и дълготрайните контракти за пазаруване на тока от двете така наречен американски въглищни централи, счита форумът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР