На дните около Коледа във Великобритания се гледа като на

...
На дните около Коледа във Великобритания се гледа като на
Коментари Харесай

Дикенс рисува собстветния си баща в образа на Скрудж в „Коледна песен”

На дните към Коледа във Англия се гледа като на интервал на благосклонност, като на време, когато на човек би трябвало да си спомни за околните си и за всички други хора, време за забавление, за ядене и пийване. Това се дължи съвсем изцяло на духа на Дикенсовите коледни повести.
 
Новелата „ Коледна ария “ от Чарлз Дикенс за първи път е оповестена на 19 декември 1843 година Така известната през днешния ден приказна история обаче е прочетена и излъчена за първи път четири години по-рано в ефира на радио CBS. И в наши дни повестта е извънредно известна - приспособена е неведнъж за кино, спектакъл, опера, радио и телевизия.
 
Между 1843 година и 1848 година Чарлз Дикенс разгласява пет повести, особено отдадени на Коледа: „ Коледна ария в прозаичност “ (1843 г.), „ Камбаните “ (1844 г.), „ Щурецът на огнището “ (1845 г.), „ Битката за живота “ (1846 г.) и „ Преследваният човек “ (1848 г.). И петте произведения сформират алманах, наименуван „ Коледни песни “.
 
Дикенс е считал, че една трогателна история, показваща бедността и обществена неправда, ще има доста по-голямо влияние, в сравнение с полемичен пасквил или есе. Любопитно е, че за написването на коледните си истории Дикенс получава ентусиазъм от личното си детство, което е било тежко и унизително. За основаването на облика на Ебенизър Скрудж се е повлиял от този на татко си.
 
Произведението „ Коледна ария в прозаичност “ е едно от най-разпознаваемите в творчеството на Дикенс. Главен воин е остарелият сребролюбец Ебенизър Скрудж, който се интересува само от парите си. В нощта против Коледа той е посетен от духа на остарелия му съучастник Джейкъб Марли, който го предизвестява, че душата му е обречена, в случай че не се промени. Самият Марли е постоянно анатемосан да се скита по земята и да плъзга вериги след себе си, ковани в целия си живот поради лакомия и нарцисизъм.-->
 
След това Скрудж е посетен и от духовете на предишните, актуалните и бъдещите коледи. Скъперникът вижда своето минало и настояще и трансформира своя светоглед за заобикалящия го свят.
 
Призракът на отминалите Коледи придвижва Скрудж в детството му и му припомня, че и той на времето е бил благ и почтен. Призракът на идната Коледа демонстрира на Скрудж по какъв начин хората с наслада купуват артикули за коледната вечеря, по какъв начин честват Коледа в миньорска вила или в морски фар, отдалечени от фамилиите си, само че незагубили коледния дух. Сцените, които му демонстрира призракът на идните Коледи - единствният без облик, заметнат единствено с черно покривало, са тези, които отварят сърцето на скъперника.
 
Така кошмарният сън разтваря сърцето на Скрудж за хубостта на Коледа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР