На дневен ред на банковия календар се появи покупката на

...
На дневен ред на банковия календар се появи покупката на
Коментари Харесай

Купувачът на Банка Пиреос България е ясен

На дневен ред на банковия календар се появи покупката на "Банка Пиреос България ". И както се разбра, новият й притежател също е с гръцки генезис - "Юробанк ", чията дъщерна институция у нас е Пощенска банка.

Сделката, за чиято подготовка се приказва от месеци и за която "БАНКЕРЪ " писа още през юни, бе публично доказана в сряда (7 ноември). Стойността на договорката е 75 млн. евро.

До решението за покупко-продажбата се стигна, откакто в хода на финансовата рецесия в южната ни съседка "Пиреос банк " получи сериозна държавна помощ от Гръцкия фонд за финансова непоклатимост, с цел да се рекапитализира. Условието бе избран брой години тя да възвърне парите на държавния фонд. За да получи упоменатата финансова инжекция от страната, гръцката "Пиреос " пое уговорката да продаде дъщерните си банки в чужбина, с цел да си обезпечи нужната ликвидност. Банката към този момент завърши покупко-продажбите към продажбите на поделенията си в Румъния, Сърбия и Албания.

Като покупател "Юробанк " се прави сметка нейната дъщерна "Пощенска банка " в България да затвърди позицията си на банковия пазар след договорката. Очаква се БПБ да има пазарен дял от над 10%, който да я подреди на трето място по мярка на кредитния портфейл.

С приключването на договорката "Пощенска банка " ще има активи на обща стойност над 5 милиарда евро, а капиталът й ще надвиши 600 млн. евро. Очакваните доходи преди хранителни запаси ще са над 150 млн. евро, а чистата облага ще надвишава 70 млн. евро.

"Придобиването следва тактиката на "Юробанк " да се концентрира в разрастването на интернационалните си пазари, които смята за значими, какъвто е българският. Нашата цел е да обслужваме още по-добре нашите клиенти, да поддържаме българската стопанска система, както и гръцкия бизнес в нашата прилежаща страна. Искаме да благодарим на сътрудниците си от "Пиреос Банк " за положителното подпомагане, което докара до приключването на това съглашение и да приветстваме нашите нови сътрудници от "Пиреос Банк България “, разгласи след приключването на съглашението Ставрос Йоану, заместител основен изпълнителен шеф на "Юробанк ".

Припомняме, че при започване на юни гръцкият информативен уебсайт banks.com.gr. разгласи, че са подадени пет обвързващи предложения за придобиване на "Банка Пиреос България ". Според уеб страницата участници в наддаването са три български банки, консорциум от фондове и основаната в Гърция "И Еф Джи Юробанк " - благосъстоятелност на канадски капиталови фондове, които управляват у нас "Пощенска банка ".

Интересът на Пощенска банка към "Банка Пиреос България " е предстоящ откакто през 2015-а закупи и погълна активите на българския клон на "Алфа Банк " - друга огромна гръцка кредитна институция. С предложения за покупката на "Пиреос " участмваха също Българо-американска кредитна банка и ИНВЕСТБАНК,у както и консорциумът от капиталови фондове.

Приключването на договорката е обект на утвърждение от съответните регулаторни и надзорни органи и се чака да стане през първото тримесечие на 2019 година. При въпросната покупко-продажба българският банков контрол доста деликатно и детайлно ще би трябвало да проучва финансовите благоприятни условия на кандидат-инвеститорите и резултата от договорката и от последващото усвояване на "Банка Пиреос България " върху тяхната финансова адекватност и върху другите коефициенти за оценка на риска.

Тази банкова консолидация е следващата, която се случва през последната година-две на българския банков пазар. Най-мащабно бе сливането на СИБАНК с ОББ, откакто последната бе купена от белгийската "Кей Би Си Банк ". Наскоро сполучливо завърши и покупката на Търговска банка "Виктория " от ИНВЕСТБАНК. В началото на август френската Societe Generale и унгарската OTP публично потвърдиха договорката за придобиването на "Сосиете Женерал Експресбанк ".

Към септември 2018-а "Банка Пиреос България " има активи от 1.7 милиарда евро, кредитен портфейл от 820 млн. евро и депозити в размер на 1.3 милиарда евро. Неин едноличен акционер сега е гръцката "Пиреос Банк ". Банката развива активност в банкирането на дребно и главно в корпоративното банкиране посредством клонова мрежа от 70 клона и с над 900 чиновници.

Собственикът на Пощенска банка е гръцката "Юробанк ". Тя обаче е гръцка единствено като регистрация. От много време насам капиталът на "Юробанк " се управлява от американски и канадски капиталови фондове.

По последни данни над 62.2% от акциите й са благосъстоятелност на доста на брой задгранични частни вложители, 16.88% са на Fairfax Financial Holding LTD, а 8.34% са на The Capital Group Companies, INC.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР