На днешното заседание в Люксембург на Съвета на министрите по

...
На днешното заседание в Люксембург на Съвета на министрите по
Коментари Харесай

Мария Габриел: България става домакин на един от осемте европейски суперкомпютри

На днешното съвещание в Люксембург на Съвета на министрите по телекомуникации, българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел разгласи осемте страни, в които ще бъдат ситуирани центровете за европейски суперкомпютри на международно ниво. Това са България, Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания, съобщи организация " Фокус ".
„ Днешният ден е исторически за Европа. Инвестицията на страните членки, дружно със средствата от Европейски Съюз, е в размер на 840 милиона евро. Суперкомпютрите са в основата на европейското софтуерно водачество и могат да създадат сполучливо конкурирането със Съединени американски щати и Китай. Днес България прави решителна крачка напред като страна с капацитет за районен водач в региона на суперкомпютрите. Благодаря на българския министър председател Бойко Борисов за поддръжката от началото на процеса, за който страната ни имаше основна роля в това число посредством конференцията през април 2018 година в София. “, съобщи Мария Габриел.
Комисарят акцентира, че тези суперкомпютри ще поддържат откривателите, индустрията и предприятията в Европа при основаването на нови приложения в необятен кръг от области – от създаването на медикаменти и нови материали до битката с изменението на климата. Европейското взаимно дружество за високопроизводителни изчислителни технологии EuroHPC е добър образец за съдействие сред страните в Европейски Съюз, което подтиква нововъведенията и прави Съюза водач на международно ниво в стратегически области.
„ Убедена съм, че новите центрове ще покачат конкурентоспособността на Европа. Но още по-важното е, че суперкомпютрите ще носят действителни и измерими изгоди за хората. Те ще играят значима роля в области като персонализираната медицина, основаването на медикаменти, нови артикули и материали, биоинженерството, енергетиката и прогнозирането на времето “, съобщи още българският еврокомисар Мария Габриел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР