На днешното заседание на ВСС главният прокурор Иван Гешев призова

...
На днешното заседание на ВСС главният прокурор Иван Гешев призова
Коментари Харесай

Иван Гешев призова за отводи прокурори от ВСС

На днешното съвещание на Висш съдебен съвет основният прокурор Иван Гешев прикани част от сътрудниците си от прокурорската гилдия да си създадат отказ. Поводът е разглеждането на сигнала подаден от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Кадровиците от прокурорската гилдия взеха решение след гласоподаване две комисии към Висш съдебен съвет да прегледат проблема.  

Иван Гешев прикани за отказ Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Йордан Стоев и Георги Кузманов, които са и подписалите се под настояването за оставката му.    

„ Този апел го разбирам като ваше предпочитание аз да преценява на момента дали желая да подавам персоналния си отказ. На този стадий не виждам съображение да си направя отказ по гласуването на дневния ред “, съобщи на собствен ред Чапкънова.

„ За да спестите срама на прокуратурата, да си извършите отказ в името на българската прокуратура и на българската магистратска общественост. Ще направя по-късно подробна обосновка за какво не би трябвало да участвате в гласуването. Въпрос на морал е “, съобщи още Гешев. 

Единствен да си направи отказ поръчка направи Йордан Стоев с аргумента, че е една от страните в сигнала на Сарафов.  Според прокурор Стоев, као в съвещанието не вземат участие кадровиците, подписали настояването, тогава няма да е налице кворум за провеждането му, защото ще останат единствено трима, а са нужни шест гласа.   

„ Ще постъпя почтено, само че достолепието в днешно време не е това, което беше “, съобщи Иван Гешев и добави, че процедурата би трябвало да мине през ковисия и по-късно в прокурорската гилдия, каквато е практиката. „ Явно има нова процедура, доста се бърза. Ясно е кой по какъв начин ще гласоподава, давайте да го гласуваме – аз не се тормозя. Това ускорява усещанятат, които има обществото “, посочи основният прокурор.    

В последна сметка със 7 гласа „ за “ прокурорската гилдия реши да изпрати сигнала до двете комисии, които ще проведат независими съвещания. 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР