На днешното си заседание в Брюксел министрите на финансите от

...
На днешното си заседание в Брюксел министрите на финансите от
Коментари Харесай

ЕС извади осем страни от черния списък с данъчни убежища

На днешното си съвещание в Брюксел министрите на финансите от Европейски Съюз извадиха осем страни, измежду които Панама, от черния лист с данъчни убежища. Това заяви европейски източник, представен от Франс прес.

Осемте страни са Панама, Южна Корея, Обединените арабски емирства, Тунис, Монголия, Макао, Гренада и Барбадос.

Те ще останат под строго наблюдаване. Ще бъдат трансферирани в " сивия лист " със страни, поели задължения за съблюдаване на данъчните съглашения и сложени под наблюдаване, посочи той.

На 5 декември 2017 година 28-те страни от Европейски Съюз одобриха за първи път в историята си лист от 17 юрисдикции отвън Евросъюза, определяни като данъчни убежища. След изваждането на осемте страни, в него ще останат единствено девет: Бахрейн, Гуам, Маршаловите острови, Намибия, Палау, Американска Самоа, Сейнт Лусия и Тринидад и Тобаго.

Приемането на листата беше решено след поредност кавги за укриване на налози - " Люкслийкс " в края на 2014 година, " Панама пейпърс " през април 2016 година и " Парадайз пейпърс " през ноември 2017 година.

Точно преди оповестението на листата неправителствената организация Оксфам (Oxfam) уточни четири европейски страни - Ирландия, Люксембург, Малта и Холандия, които съгласно нея е трябвало да бъдат включени в листата, в случай че бяха приложени към тях европейските критерии.

Сега експертката от Оксфам Орор Шардоне изрази безпокойствие от това, че едвам месец след приемането на листата, от него се изваждат страни.

Според нея по този начин се " отслабва доверието в листата ".

При приемането му през декември 28-те страни членки не реализираха съглашение за възможни наказания против страните от черния лист.

На 18 януари европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси упрекна някои европейски страни, че са " черни данъчни дупки " и даде обещание да упражнява " образован напън " върху тях.

" Ако забележите, че данъчните потоци отиват към дадена добре известна страна - Ирландия, Холандия, Люксембург, Малта или Кипър - дано поговорим по какъв начин да се отстрани това ", посочи той пред публицисти в Брюксел, като акцентира, че тези страни не са данъчни убежища.

" Всяко понижаване на черния лист може да бъде изтълкувано като уязвимост, а не е загадка, че на идващото съвещание на финансовите министри от Европейски Съюз описът ще се свие ", означи Московиси.

Затова той прикани 28-те страни членки да вземат решение за бистрота на уговорките на осемте страни, които би трябвало да бъдат извадени от листата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР