На днешното си заседание правителството промени наредбата за условията, правилата

...
На днешното си заседание правителството промени наредбата за условията, правилата
Коментари Харесай

Масовите лекарства няма да поскъпват

На днешното си съвещание държавното управление промени наредбата за изискванията, разпоредбите и реда за контролиране и вписване на цените на лекарствените артикули.
Промяната планува, че притежателите на позволения за приложимост или техни упълномощени представители не могат да декларират нарастване на записаните цени на лекарствените артикули, отпускани без лекарско наставление, с по-голям % от статистически регистрираната инфлация за интервала на деяние от последната записана цена.

Ограничението на растежа на цените на свободно продаваните медикаменти е изтекло в края на 2019 година Подобна регулация е залегнала в измененията на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина. Той обаче още не е влезнал в действие, заради което бе препоръчана тази смяна в наредбата.

Цените на лекарствените артикули, отпускани без лекарско наставление, не подлежат на регулация, защото за тях е въведен регистрационен режим. Предвид това, по разпоредбите на наредбата притежателите на позволения за приложимост можеха да декларират нарастване на цените на тези артикули без ограничаване във времето и без да бъдат ограничавани в размера на това нарастване. В този смисъл и доколкото медикаментите без рецепта са артикули, които се употребяват всеобщо, честите нараствания на цените им се отразяваха неподходящо върху опциите на популацията за закупуването им, респективно ограничаваше достъпа до тези артикули.

Целта на препоръчаната смяна е да се предотврати нарастване на цените на лекарствените артикули за всеобща приложимост. Създаването на наредбата има за цел да обезпечи лекарствени артикули, отпускани без лекарско наставление, на налични цени за българските жители, съобразени с покупателните им благоприятни условия.

В резултат от приемане на постановлението ще се ограничи опцията за нарастване на цените на тези артикули. Очакваният резултат от приемане на препоръчаната наредба е да се запазят цените на лекарствените артикули, отпускани без лекарско наставление, посредством разписване на препоръчаната възбрана в главните текстове на наредбата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР