На днешното си заседание Министерският съвет взе решение за откриване

...
На днешното си заседание Министерският съвет взе решение за откриване
Коментари Харесай

Министерски съвет даде старт на две нови плажни концесии

На днешното си съвещание Министерският съвет взе решение за разкриване на две процедури за възлагане на концесия на морските плажове „ Градина - Централен “ - част 2 в община Созопол и „ Елените” в община Несебър.

Те ще се организират по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие. Кабинетът предлага срокът на концесиите да бъде 20 години. Мотивите за него са свързани с времето за откупуване на вложенията и визията за дълготрайно развиване на морските плажове, оповестяват от прес-центъра на Министерския съвет.

Размерът на минималното годишно концесионно заплащане за плажа „ Градина - Централен “ - част 2 е 55 757 лева без Данък добавена стойност, а за „ Елените “ - 146 350 лева без Данък добавена стойност. Този размер е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове- обект на концесия, по реда на член 8, алинея 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Двата морски плажа ще бъдат обезпечени със наложителните действия по Закона устройството на Черноморското крайбрежие - обезпечаване на водното избавяне, застраховане на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес, оповестяват още от преслужбата на премиера.

Преди повече от три години, Министерството на туризма организира търг с скрито наддаване за плаж „ Градина-Централен-част 2 “. Ако съдим по заповедта на министър Ангелкова от 17 май 2016-а, победител в това съревнование е била столичната компания „ Л Л И М “ ООД с шеф Лъчезар Йорданов. Според регистрация на сдружението в Търговския указател, то е с капитал от 50 лева и е профилирано в „ употреба на питейни заведения, кафетарии, ресторантьорство, кетъринг и реклама “. За тази черноморска линия ( от 36 140 кв.м.) наемателят беше предложил най-голяма годишна наемна цена, която беше в размер на 66 666 лева с включен Данък добавена стойност. Конкурентите му по това време бяха компаниите „ Ава къмпани “ от София и „ Градина изток “ от Созопол.

Що се отнася до историята на другия морски плаж, който ще бъде препоръчан за концесиониране – „ Елените “, тук е моментът да напомним, че в края на 2018-а туристическото министерство разгласи, че стартира процедури за повреждане на три контракта за наем на плажове. Единият от тях е за линията "Елените-1 ", чийто собственик е компанията "Фри трейд 79 " (според отговорите на туристическото министерство компанията е "Фри трейд " ЕООД, само че в Търговския указател няма компания с такова име). Според оповестена информация в разнообразни медии "Фри трейд 79 " само се явява на състезанието за наем на този плаж през 2015-а, проведен от районното министерство.

Справка в Търговския указател демонстрира, че компанията е еднолична благосъстоятелност на Жаклин Тодоринова и е записана на пловдивския бул. "Мария Луиза " 8. На същия адрес офиси имат и част от фирмите към хотелиера Ветко Арабаджиев, който е притежател и на курорта "Елените " и в този момент задържан. За връзката мужду компанията "Фри трейд 79 " и Арабаджиев стана ясно, че тя е съдлъжник с други сдружения от групата на семейство Арабаджиеви по заем към Търговска банка Д от година по рано. Освен това вписванията по партидата на наемателя на плажа се вършат от юрист на холдинга "Виктория " - Имрен Идиризова. Още по това време стана ясно, че "Фри трейд 79 " регистрира алегорични доходи - 38 хиляди лева за 2017-а и 22 хиляди лева за 2016 –а и огромна загуба от по към 200 хиляди лв..

Публична информация за контракта за плажа няма, а при търсене в формалната страница на Министерството на туризма в 24-те страници, за наем на плажове информация за плаж „ Елените “ не се появява. От изявления в медиите обаче, излиза наяве, че той е бил предан чартърен през 2015 –а за пет години за обща сума от 807 хиляди лв.. Това очевидно е огромният плаж на "Елените ", защото другият в района "Елените 2 " е даден чартърен за 20 пъти по-ниска сума.

Единствените публични данни за този плаж можахме да открием в Националния концесионен указател, съгласно който след подписания през 2004-а анекс към контракта от 1998 –а от тогавашния районен министър – починалият към този момент Валентин Церовски, срокът на концесията е бил до 23 юли 2018 година. А концесионер на тази плажна линия, чиято обща повърхност е 22 720 кв.м., дължина на бреговата линия е 809 м. е било акционерното сдружение „ Елените “. Що се отнася до последващите наемни контракти, информацията за тях липсва.

Очевидно през днешния ден се търси концесионер, предостатъчно далечен от арестанта Арабаджиев.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР