На днешното си заседание Министерският съвет прие промени в Тарифа

...
На днешното си заседание Министерският съвет прие промени в Тарифа
Коментари Харесай

Правителството стимулира мобилните оператори да ползват радиочестоти в обхвати 700 MHz и 800 MHz


На днешното си съвещание Министерският съвет одобри промени в Тарифа за таксите, които се събират от Комисията за контролиране на известията по Закона за електронните известия . Това оповестиха от държавната пресслужба.

Целта на този ход е да се подтиква ползата на мобилните оператори да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz, който до този миг не е употребен за цивилен потребности и за който не са получавани доходи. Очакваните еднократни доходи за 2023 година са близо 130 млн. лева Ежегодните такси, които мобилните оператори ще заплащат са в размер на близо 8 млн. лева

Министерството на превоза и известията и Министерството на защитата, както и други заинтригувани институции, работят за освобождение на честотите и използването им за цивилен от съвсем 20 години. От Министерски съвет прецизират, че към този момент са извършени сполучливи проби за взаимно прилагане на честотите от военновъздушните сили и предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги.

След публично разискване, Комисията за контролиране на известията предложи промени в размера на таксите, които регистрират положението на пазара, нуждата от стимулиране развиването на 5G мрежи и поощряване на вложенията и нововъведенията.

Изменението е обвързвано и с осъществяване на Реформа 2: Ефективно потребление на радиочестотния набор от Плана за възобновяване и резистентност, което ще подсигурява заплащанията. България би трябвало да завърши процедурите по даването за прилагане на радиочестотен набор в обхвати 700 MHz и 800 MHz, от което зависи ускореното разрастване и надграждане на 5G мрежите.

Страната ни е една от последните в Европа, където този обсег не се употребява към момента за даване на мобилни услуги от пето потомство.
 Освобождава се радиочестотен набор за 5G мрежи
Освобождава се радиочестотен набор за 5G мрежи

Те ще обезпечат висока скорост на продан на данни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР