На днешното си редовно заседание, проведено чрез видео-конферентна връзка, Комисията

...
На днешното си редовно заседание, проведено чрез видео-конферентна връзка, Комисията
Коментари Харесай

КПКОНПИ санкционира с близо 100 000 лв. бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов

На днешното си постоянно съвещание, извършено посредством видео-конферентна връзка, Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) одобри решение за определяне на спор на ползи във връзка с някогашния кмет на Община Благоевград Атанас Камбитов. Това оповестиха от пресцентъра на Комисията.

Проверката против него е почнала през 2019 година след сигнали от орган на правосъдната власт. По първия сигнал Комисията се е произнесла със свое решение от 8.01.2020 година, че не е открит спор на ползи при закупуване на общински аграрен терен от сдружение „ С-.. “ ЕООД, заради липса на частен интерес от страна на кмета.

Проверката по втория сигнал е открила, че два парцела – частна общинска благосъстоятелност, са продадени на „ Старт-2015 “ ЕООД. Едноличен притежател на капитала и шеф е Р. Ш. Дружеството е записано през 2014 година, като преди да стане негов шеф, Ш. закупила от Камбитов аграрен парцел в гр. Свети Влас.

В интервала 25.09.2017 – 3.10.2017 година като едноличен притежател на капитала и шеф е вписан Атанас Камбитов. Той организира изключително Общо заседание на „ Старт 2015 “ ЕООД и разпределя дял на самия себе си в размер на 79 800 лева, образуван от насъбраната и неразпределена облага за 2015 – 2016 година Сумата му е изплатена от Р.Ш., в качеството й на счетоводител на същото сдружение. В същия ден, в който е взето решението за погашение на горепосочената сума, Камбитов продава дяловете си в „ Старт 2015 “ ЕООД на И.Б., като измененията се вписват в Търговския указател, а по-късно – на 20.10.2017 година, за шеф още веднъж е определена и вписана Р.Ш.

На 17 септември 2020 година в Търговския указател е вписана смяна на едноличния притежател на „ Старт 2015 “ ЕООД. Новият притежател е сдружението „ Старт Груп 2020 “ ООД със съдружници – Атанас Камбитов и щерка му. По този метод двата закупени парцела – частна общинска благосъстоятелност през 2016 година и 2017 година, минават в благосъстоятелност на сдружение, в което съучастник е някогашният кмет, взел участие в продажбата им.

Установеният от КПКОНПИ спор на ползи касае дейностите на Камбитов в качеството му на разположение, заемащо висша обществена служба – той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински парцел, сключил е контракт за продажба на другия общински парцел, като и двете дейности са осъществени в частен интерес на обвързвано с него лице. За това му е наложена санкция в размер на 10 000 лева Отделно от нея, с решение на Комисията се лишава в интерес на страната получената материална полза в размер на 87 627 лева



Изводите на КПКОНПИ за съществуване на стопански зависимости сред лицата се базират на практиката на Върховния административен съд. В случая, събраните доказателства сочат, че е налице дълготрайно финансово-стопанско обвързване сред „ Старт 2015 “ ЕООД и Камбитов, а това внася подозрения в обективността и безпристрастността на лицето, заемащо висша обществена служба, при практикуване на неговите пълномощия, касаещи въпросното сдружение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР