На днешното си редовно заседание правителството взе решение да бъдат

...
На днешното си редовно заседание правителството взе решение да бъдат
Коментари Харесай

Правителството реши да преговаря за край на договора с една от американските централи

На днешното си постоянно съвещание държавното управление взе решение да бъдат водени договаряния с една от американските централи - " Контур Глобал " (бел. ред. - някогашна Топлоелектрическа централа " Марица Изток 3 " ), за преустановяване на контракта за изкупуване на ток.
Интересен аспект в решението е аргументацията, че Европейската комисия е образувала произвеждане в Главна дирекция " Конкуренция " на съображение на подадена тъжба от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), в която се показва, че договорът за изкупуване на електрическа сила съставлява несъвместима държавна помощ. От известието излиза наяве, че в действителност Европейска комисия към момента не е взела дефинитивно решение.
В края на април тази година Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати особено писмо до всички български евродепутати, с което ги моли за подпомагане по отношение на въпроса с така наречен американски централи - Топлоелектрическа централа " Ей и Европейски Съюз ЗС Марица Изток 1 " и " Контур Глобал Марица изток 3 ". Припомняме, че има изпратено публично питане до Европейска комисия дали договорите за изкупуване на ток от тези централи от НЕК не съставляват нерегламентирана държавна помощ. От АОРБ настояват, че са пратили тъжба до Брюксел на 14 януари, 2017 година.
За последно, енергийният министър Теменужка Петкова разяснява преди над година и половина, че Европейска комисия още няма решение по въпроса.
Договорът с " Контур Глобал Марица Изток 3 " АД е от времето на държавното управление на Иван Костов - подписан е на 13.06.2001 година. А още 2013 година тогавашният енергиен министър Делян Добрев разкри, че договорите и с " Контур Глобал ", и с AES са обезпечени с бъдещите вземания от сметките за ток на българските консуматори. По това време Добрев твърдеше, че гаранцията за бъдещите заплащания на България към американските централи е съвсем 13,2 милиарда лв.. Сега мандат за договаряния с американците имат министърът на финансите Владислав Горанов и на министърът на енергетиката Теменужка Петкова, както и вицепремиерът Томислав Дончев.
Колко плащаме за тока от американските централи - припомнете си сметките в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР