На днешното си редовно заседание правителството взе решение да бъдат

На днешното си редовно заседание правителството взе решение да бъдат ...

Правителството реши да преговаря за край на договора с една от американските централи.

На днешното си редовно заседание правителството взе решение да бъдат водени преговори с една от американските централи - "Контур Глобал" (бел. ред. - бивша ТЕЦ "Марица Изток 3"), за прекратяване на договора за изкупуване на ток.
Интересен аспект в решението е аргументацията, че Европейската комисия е образувала производство в Главна дирекция "Конкуренция" на основание на подадена жалба от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в която се посочва, че договорът за изкупуване на електрическа енергия представлява несъвместима държавна помощ. От съобщението става ясно, че всъщност ЕК все още не е взела окончателно решение.
В края на април тази година Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати специално писмо до всички български евродепутати, с което ги моли за съдействие относно въпроса с т.нар. американски централи - ТЕЦ "Ей и ЕС ЗС Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица изток 3". Припомняме, че има изпратено официално запитване до ЕК дали договорите за изкупуване на ток от тези централи от НЕК не представляват нерегламентирана държавна помощ. От АОРБ твърдят, че са пратили жалба до Брюксел на 14 януари, 2017 година.
За последно, енергийният министър Теменужка Петкова коментира преди над година и половина, че ЕК още няма решение по въпроса.
Договорът с "Контур Глобал Марица Изток 3" АД е от времето на правителството на Иван Костов - сключен е на 13.06.2001 година. А още 2013 година тогавашният енергиен министър Делян Добрев разкри, че договорите и с "Контур Глобал", и с AES са гарантирани с бъдещите вземания от сметките за ток на българските потребители. По това време Добрев твърдеше, че гаранцията за бъдещите плащания на България към американските централи е почти 13,2 млрд. лева. Сега мандат за преговори с американците имат министърът на финансите Владислав Горанов и на министърът на енергетиката Теменужка Петкова, както и вицепремиерът Томислав Дончев.
Колко плащаме за тока от американските централи - припомнете си сметките в този материал!

Източник: actualno.com