На днешното си последно заседание преди ваканцията столичните общински съветници

...
На днешното си последно заседание преди ваканцията столичните общински съветници
Коментари Харесай

Столичната община направи изключение, за да разреши на Петьо Блъсков да строи

На днешното си последно съвещание преди ваканцията столичните общински съветници трансформираха регулацията на парцел в " Мусагеница " по този начин, че притежателят - сдружение ръководено от основния редактор на в. " Труд " Петьо Блъсков, да може да построи в него 3 здания. Решението се взе малко повече от месец преди цялостният организационен проект за региона, с който да се дефинира какви и какъв брой нови здания да има в него, да бъде подложен на публично разискване с живеещите там.

Одобряването на частични промени на терени преди одобрение на повсеместен проект не е честа процедура в общинския съвет. За последните 8 години той е одобрявал подобен вид процедури - на " проект - извадка " 2 пъти и то единствено през 2018 година, една от които е за основаване на пешеходна алея в " Дружба ", се вижда от уеб страницата на направление " Архитектура и градоустройство ". Докладът за парцела на Блъсков се отсрочва от общинските съветници от края на декември предходната година, само че се одобри по време на най-натоварената сесия на Общинския съвет, в която по традиция от 90-те години се прокарват противоречиви решения .

Така, да вземем за пример, през днешния ден съветниците утвърдиха две покупко-продажби за размени на парцели - едната беше отхвърляна 4 следващи пъти от съветниците, а втората е с сдружение, чийто краен притежател е бащата на регионалния шеф на София.

Също по този начин през днешния ден съветниците одобриха организационен проект за " Дружба " 2, който се бави от 10 години заради обжалвания. От него обаче бяха изключени два парцела на частни притежатели с капиталови планове, като проектите за тях ще се гледат в допълнение.

Със " за " гласоподаваха 33-ма от съветниците, при нужни 31. Подкрепилите бяха от ГЕРБ, Реформатовски блок, Вътрешна македонска революционна организация и Атака. В края на предходната година съветниците замениха общински парцел за терен на Блъсков в близкия до " Мусагеница " квартал " Дианабад ".

Жилища, жилища и офис

Имотите, за които се одобри изменението, са три, като общата им повърхност е 1.6 дка. Те са урегулирани през 1988 година като терени за застрояване на здания за публично обслужване. Това е доказано с решение на общинския съвет на последното му съвещание преди ваканцията през 2003 година Пет месеца по-рано общината е продала един от терените на настоящия основен редактор на в. " Труд ".

Днес и трите парцела са благосъстоятелност на сдружението " ЮГ 14 ", в което шеф е Петьо Х. Блъсков, а акционери са синът му Петьо П. Блъсков и сдружението му " Южен кръст ". Синът на Блъсков е и притежател на вестник " Труд ".

Видно от Търговския указател е, че финансовите доклади са качени от юрист Петър Петров - член на съвета на шефовете на сдружението концесионер на на ски зоната над Банско - " Юлен " и на " Витоша ски ". Държавните такси пък са платени през Първа капиталова банка.

С смяната, позволена през днешния ден, сдружението " ЮГ 14 " ще може да построи две жилищни, една офис постройка, както и да се отвори достъп на улица пред неговите парцели до бул. " Св. Климент Охридски ".

Пръв преди всички

Процедурата е стартирана още през 2013 година и е позволена от някогашния основен проектант Петър Диков. Така парцелите са изключени от процедурата по разработване на цялостния проект за " Мусагеница ". По тази причина през днешния ден основният проектант на града Здравко Здравков сподели, че парцелите нямат отношение към този проект, най-малко не и юридически.

Застрояването обаче ще засегне живеещите в околните здания и ще усили трафика в квартала, уточни съветникът Войслав Тодоров ( " Нормална страна " ). Според него отчетът не е незабавен и би трябвало общината да изчака най-малко публичното разискване през септември, преди да утвърди желанието на вложителя.

" Допълнително отсрочване няма да промени конфигурацията. Планът е стартирал като проект извадка, с цел да изпревари цялостния проект ", отговори Здравков. Той означи и че двата проекта са минали през едни и същи процедури по приемане на мнения. Въпреки това обаче ще бъдат гласувани настрана.

Срещу плана на Блъсков има 33 отрицателни мнения от жители, се вижда от отчета. Освен застрояване с него се желае и отваряне на нова улица, като живеещите в квартала се притесняват, че с това ще усили трафикът и ще трансформира региона в директна зона за заобикаляне на бул. " Г.М Димитров ". По думите на Здравков на региона е направено транспортно изследване, като от общината на регион " Студентски град " са дали позитивно мнение за плана.

Напрегнатите жители

Преди гласуването в зала, отчетът беше гледан в комисиите по екология и градоустройство няколко пъти в последния месец. На съвещанията присъстваше журналистът и шеф на сдружението притежател - Петьо Блъсков. На последните две от тях с изключение на него се появиха и десетина жители, които се представяха за живеещи в околните блокове. Те защитаваха плана на Блъсков.

" Те изчакаха доста търпеливо, като бяха извънредно напрегнати във връзка с прекъсването на тази процедура ", сподели през днешния ден Михаил Владов (ГЕРБ), който отбрани плана. Общински съветници, с които " Дневник " беседва, описаха показаните като жители като " изключително атлетични ", като им е направило усещане, че " при първото идване някои от тях се бъркаха в кой блок живеят ".

Потърсен от " Дневник " Петьо Х. Блъсков не дава отговор на мобилния си телефон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР