На днешното редовно заседание, проведено чрез видеоконферентна връзка, Комисията за

...
На днешното редовно заседание, проведено чрез видеоконферентна връзка, Комисията за
Коментари Харесай

Цацаров погна шефа на РЗИ-Кърджали

На днешното постоянно съвещание, извършено посредством видеоконферентна връзка, Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество одобри решение за определяне на спор на ползи, както и за формиране на такива производства. КПКОНПИ се управлява от някогашния основен прокурор - Сотир Цацаров.

Конфликт на ползи е открит във връзка с Виктор Кирчев, шеф на Регионална здравна ревизия – Кърджали. Той заема тази служба от 08.03.2016 година, като до 05.03.2016 година е бил шеф и съучастник в две търговски сдружения - „ Чарли – 96 “ ООД и „ Автогруп “ ООД. След назначението му за шеф на РЗИ, сдруженията са благосъстоятелност на неговата брачна половинка, която става и техен шеф. Установено е, че за потребностите на служебните коли на здравната ревизия, са закупувани аварийни елементи и консумативи директно от  сдружение „ Чарли – 96 “, чийто шеф и едноличен притежател на капитала е брачната половинка на шефа Кирчев.

Разпореждането с бюджета на РЗИ е негово длъжностно обвързване и по този начин той е подписал общо 10 платежни нареждания по фактури, с които са закупувани авточасти от това сдружение. Разходването на бюджетни средства е в частен интерес - в интерес на търговец, благосъстоятелност на обвързвано с шефа на РЗИ лице /неговата съпруга/.

С решението на КПКОНПИ на Виктор Кирчев е наложена санкция в размер на 10 000 лева В хода на производството пред комисията са събрани доказателства, че авточасти са закупувани и от „ Автогруп “ ООД, само че заплащанията са били осъществявани по електронен път от основния секретар на РЗИ – лице отвън обсега на ЗПКОНПИ. По тази причина, по отношение на шефа на здравната ревизия за тези случаи не бе открит спор на ползи.

КПКОНПИ образува произвеждане за определяне на спор на ползи във връзка с:

- общински консултант в Общински съвет Пещера. Предмет на инспекция ще са изказванията в подаден сигнал, че брачната половинка му е шеф на общинския обществен патронаж, а той взе участие в приемането на решения, касаещи бюджета на патронажа и контрола по разходването му, като съставлява общината при директен спор на ползи, без да си прави самоотвод;

- общински консултант в Общински съвет Гоце Делчев. Според изложеното в сигнала, общинският консултант, като юрист, реализира правно обслужване на болничното заведение в града и в това време взе участие в приемането и гласуването на решения, свързани с бюджета на това общинско здравно заведение.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР