На днешното редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията и

...
На днешното редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията и
Коментари Харесай

КПКОНПИ погна шефа на болницата във Велинград

На днешното постоянно съвещание Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество /КПКОНПИ/ одобри решения за внасяне на искове за лишаване на нелегално добито имущество на обща стойност 14 620 190.96 лева

В Софийски градски съд се внася искова молба против Т. Ч. на стойност 14 170 428.01 лева Той е с обвиняване от прокуратурата за присъединяване в проведена незаконна група за пране на пари в интервала 2014-2018 година

В Окръжен съд – Плевен са импортирани два желае против В. С. (на стойност 48 598 лева.) и против Я. Я. (на стойност 80 101 лева.). Те са с обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група за телефонни измами. С. и Я. са се представяли за длъжностни лица – чиновници на Криминална полиция.

Иск на стойност 321 063.95 лева е импортиран в Окръжен съд – Стара Загора, против Др. Д. Той е с повдигнато обвиняване за това, че като шеф на „ Ю. “ ЕООД – гр. Пловдив, е избегнал заплащане на налог добавена стойност (ДДС) в изключително огромни размери.

КПКОНПИ одобри решение за определяне на спор на ползи във връзка с доктор Жеко Чешмеджиев, шеф на Многопрофилна болница за интензивно лекуване – Велинград /МБАЛ – Велинград/.

Болницата е общинско сдружение, а с изключение на нея Община Велинград е едноличен притежател на капитала и на друго здравно заведение – „ Медицински център Велинград 2017 “ ЕООД. Д-р Жеко Чешмеджиев е шеф на МБАЛ - Велинград от 2015 година Отделно от това, сред него и „ Медицински център Велинград 2017 “ ЕООД през 2018 година и през 2019 година са сключвани цивилен контракти, по силата на които той оказва в центъра профилирана здравна помощ като доктор ортопед – травматолог. Такъв контракт работи и през актуалната година /от 02.01.2020 г./ и по този начин шефът на МБАЛ - Велинград упражнява лекарска процедура, за която получава надлежно възнаграждение и в друго лечебно заведение във Велинград /Медицинския център/. Установено е, че на 01.04.2019 година доктор Чешмеджиев, като шеф на болничното заведение, е подписал контракт, с който МБАЛ - Велинград отдава чартърен за период от 5 години на „ Медицински център Велинград 2017 “ ЕООД 12 пространства в болнична постройка, ведно със съответното съоръжение и техника.

Няма решение на Общинския съвет, като едноличен притежател на капитала на болничното заведение, което да оправомощава шефа й доктор Жеко Чешмеджиев да отдава чартърен такава болнична благосъстоятелност. Според Комисията, по този метод е осъществен спор на ползи - посредством икономическа съгласуваност: шефът на болничното заведение е отдал чартърен кабинети и съоръжение на друго здравно заведение, в което той самият има лекарска процедура по контракт, със съответните приходи от тази процедура. Общата сума, наложена на доктор Жеко Чешмеджиев като санкции и отнемания на материална полза, е в размер на 26 833. Ако решението на КПКОНПИ влезе в действие, той следва да бъде освободен от длъжността шеф на МБАЛ Велинград.

Съгласно ЗПКОНПИ, спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа. След формиране на производството, Комисията изисква и получава нужната информация и документи и се произнася с стимулирано документално решение в период до два месеца, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни. Решението предстои на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс, като установяването на спор на ползи с влезнало в действие такова решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго. За доктор Жеко Чешмеджиев признатото решение на КПКОНПИ не е влезнало в действие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР