На днешното правителствено заседание бяха приети предложенията за награждаване на

...
На днешното правителствено заседание бяха приети предложенията за награждаване на
Коментари Харесай

Правителството предлага за награди четирима души

На днешното държавно съвещание бяха признати предложенията за награждаване на изтъкнати учени, спортисти, икономисти. Предложенията са предоставени на администрацията на президента, с цел да може президентът да издаде Указ за награждаване.

Министрите оферират акад. Ангел Гълъбов и акад. Чавдар Руменин да бъдат удостоени с медал " Св. Св. Кирил и Методий " - първа степен.

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде декрет за награждаване на акад. Ангел Гълъбов и на акад. Чавдар Руменин с медал " Св. Св. Кирил и Методий " - първа степен.

Акад. Ангел Гълъбов е водещ български академик в региона на вирусологията, лекар на медицинските науки. Бил е учител и началник на лаборатория в катедрата по вирусология на Института за специализация и рационализиране на лекари и Института по заразни и паразитни заболявания, а от 1995 до 2011 година е шеф на Института по микробиология при Българска академия на науките (ИМ -БАН). От 2004 година е член-кореспондент, а от 2008 година учен по вирусология на Българска академия на науките.

Той е основен редактор е на списанието " Acta Microbiologica Bulgarica ", което отразява развиването на българската микробиологична просвета през последните 50 години и негови изявления са представени над 1500 пъти в профилираната литература.

Научните проучвания на акад. Гълъбов са ориентирани към биологичния скрининг на разнообразни органични субстанции, част от които имат противовирусно деяние. Неговият труд е намерил приложение в доста препарати и лекарства. Акад. Гълъбов е учредител на първата в Европа симпозиумна верига по антивирусни субстанции.

Той е основател за обединяването на 9 сдружения по микробиология от балканските страни в Балканското микробиологично сдружение, на което става пръв ръководител.

По времето, когато той е шеф на ИМ-БАН, Институтът се причислява към интернационалната мрежа на Пастьоровите институти и е определен за член на изпълнителното бюро на тези институти и координатор на институтите от зона Европа.

През 2003 година акад. Гълъбов е вписан в Златната книга на изобретателите в България за 39 изобретения в региона на антивирусните средства и модификатори на биологичния отговор.

Акад. Чавдар Руменин е бил е теоретичен секретар на Института по редовно инженерство, а от 1999 година до 2018 година е шеф на сегашния Институт по роботика. Академикът е провел и построил благодарение на планове 4 съвременни лаборатории в института за задачите на сензориката, роботиката и магнитните измервания.

Чавдар Руменин е създател на три монографични труда и има над 390 изявления в влиятелни списания и издания, в това число в списание " Science ". Той е един от най-цитираните български учени, има над 160 изобретения, забележителна част от които са трансферирани като технологии в националната промишленост с голямо икономическо влияние.

Акад. Чавдар Руменин взе участие в интернационалния екип от откриватели и инженери в ЦЕРН и е създал апаратурата, доказваща съществуването на Х-бозона. Името му е вписано в " Златната книга на българските откриватели и изобретатели ", притежател е на званията " Изобретател на годината " и " Почетен откривател на България ". Носител е на премията " Питагор " за одобрен академик през 2012 година и доста други задгранични и национални оценки. Той е Национален координатор е за България на Европейската мрежа по мултифункционални микросистеми Nexus.

Акад. Руменин е дълготраен член на Висшата атестационна комисия и на интернационалния директорски съвет на Европейската асоциация по датчици и микросистеми Eurosensors, на Комисията за съдействие с ЦЕРН и на Съвета на Фондация " Еврика ".

Проф. Цоло Вутов е препоръчан за почитане с медал " Стара планина " - първа степен

за приноса и заслугите му към икономическото развиване на страната и построяването на актуалните индустриални връзки.

Проф. дтн инж. Цоло Вутов е началник на група ГЕОТЕХМИН, сплотяваща повече от 20 сдружения. Дружествата осъществят средногодишно оборот от доходи на продукция над 500 млн. лева Създадена е претовареност на над 3250 чиновници в десетки дребни и междинни български компании. Най-голямото сдружение в група ГЕОТЕХМИН - Елаците-Мед обезпечава работа на поданици от 8 общини, а за последните години е вложило 865 млн. лева в вложения и разноски за запазване и възобновяване на околната среда.

Вутов е от най-активните членове на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, Националния ръб по туризъм, член е на Консултативния съвет на КРИБ и взе участие в управленията на редица интернационалните организации, където през годините спомага поредно за възстановяване на бизнес средата в България, отбраната на частната самодейност и научното нововъведение и увеличението на капацитета на тези организации.

На днешното съвещание министрите предложиха треньора по битка Христо Мирянов за награждаване с орден " За заслуга " за заслугите му в региона на спорта.

В над 35-годишния си стаж като треньор по битка в ЦСКА Христо Мирянов е подготвил цяла плеяда български борци, завоювали 29 златни, сребърни и бронзови медали на Летните олимпийските игри в Москва през 1980 година, международни, европейски и балкански шампионати, и един златен пояс на Международния шампионат " Никола Петров ", извършен в гр. Плевен през 1989 година

Сред неговите ученици са десетки борци, измежду които олимпийският първенец Георги Райков и медалистите Нено Ненчев, Цеко Попов, Стефан Лазаров, Петър Славчев и доста други.

През 1985-1986 година Мирянов е старши треньор на националния внушителен тим по битка на Република Ирак, с който завоюва отборно първо място на Арабските игри в Мароко с 2 златни, 4 сребърни и 2 бронзови медала.

През 1995 година е определен за почетен ръководител на столичния състезателен съюз по битка под егидата на Софийска огромна община. Участвал е в организирането и провеждането на " Празника на битката " с над 500 участника - деца и юноши, от столични спортни сдружения, клубове и учебни заведения по класическа и свободна битка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР