На днешното Национално съвещание на прокуратурата в резиденция „Бояна прокурори

...
На днешното Национално съвещание на прокуратурата в резиденция „Бояна прокурори
Коментари Харесай

Прокурори от страната против опитите за политическа намеса в държавното обвинение

На днешното Национално заседание на прокуратурата в резиденция „ Бояна " прокурори от цялата страна се опълчиха на опитите за политическа интервенция в работата на държавното обвиняване.

На срещата участват още министърът на вътрешните работи, на правораздаването, депутати, евродепутати - от всички парламентарни групи без Българска социалистическа партия, както и дипломати.

В продължение на час основният прокурор Иван Гешев посрещаше към 700 следователи и прокурори на входа на резиденцията.

Целта на съвещанието бе оповестена от представителя на Гешев Сийка Милева:

„ Дошло е времето ясно да заявим, че ние - прокурорите и следователите, повече няма да стоим безучастни, когато се нарушават основополагащи демократични правила на една правова страна. В цялостен контраст на демократичните полезности и правила на правовата страна са отправените към нас обвиняване за деморализиране, корист с пълномощия и корумпираност ".

В поредност изявления прокурори и следователи остро възразиха против рецензиите към прокуратурата, опитите за посягане против независимостта на държавното обвиняване, против нарушаването на разделянето на управляващите и против апелите за промяна от политически лица, чиято цел е „ прокуратурата да стане подвластна ".

„ Смятам, че всички сме тук, тъй като е достигната алената линия...а тя е застрашеното господство на правото, част, от което е независимостта на прокуратурата, като част от правосъдната власт съгласно българската Конституция ", разгласи и Иван Гешев.

Тази теза няколко пъти бе повторена и от други оратори на срещата.

Сред тях бе и Петко Петков, ръководител на Камарата на следователите, който се обърна към критиците на прокуратурата с думите:

„ Не ни е боязън, уважаеми господа. Отказваме да сме политически заложници в опити за дестабилизиране на страната ".

Над 700 прокурори и следователи разискват на Национално заседание, чието начало бе планувано за 11 часа, отстояване независимостта на прокуратурата. Съвещанието е в резиденция „ Бояна " и достъп до него ще имат единствено авансово упълномощените медии.

Масовото събиране на прокурори и следователи следва декларация на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет от 10 август. Тя беше следващата след началото на митингите, на които се желае оставката и на основния прокурор.

Освен че реагираха остро против рецензиите към прокуратурата и персонално към Иван Гешев, правосъдните кадровици му разпоредиха да провежда Национално заседание на тематика „ Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед попречване на риска от тежко нарушаване на върховенството на закона според член 7 от Договора за Европейския съюз ".

Обвинител номер едно пък потегли по апелативните правосъдни региони и една от тематиките на срещите му с прокурорите от страната - по информация на пресцентъра на държавното обвиняване, беше зачестилите офанзиви против независимостта на правосъдната власт ". Най-високопоставеният критик на Иван Гешев - президентът Румен Радев, който в събота за следващ път изиска оставката му, е измежду поканените на Националното заседание. Покани са изпратени и до депутати, премиера, министри, членове на Висшия правосъден съвет и на Съдебния инспекторат, дипломати от страните членки на Европейския съюз.

Преди началото на Националното заседание на прокуратурата Младежката организация на „ Да, България! " - „ МлаДа България ", провежда „ Масово посрещане на Иван Гешев " пред резиденция „ Бояна " с искане за оставката му.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР