На днешния шести октомври църквата почита Свети Тома. Имен ден

...
На днешния шести октомври църквата почита Свети Тома. Имен ден
Коментари Харесай

Имен ден днес: Честваме свети Тома - да почерпят имениците!

На днешния шести октомври църквата уважава Свети Тома. Имен ден честват всички носещи имената Тома, Томислав и Томислава. Професионален празник имат всички архитекти, зидари и строители. Ако познавате такива - не забравяйте да им честитите! А на всички, които имат имен ден или професионален празник можем единствено да кажем - бъдете здрави, щастливи и честити! 
Кой е свети Тома?
Много постоянно означаваме дадена дата без да имаме действителна визия зад името, което стои зад нея. Именно поради това дано забележим кой е свети Тома. Той е един от апостолите на Исус Христос. Носил е названието " Близнака ". Именно това значи и името му на арменски. Според Библията той не повярвал на възкресението до момента в който не видял с очите си раните от пироните по ръцете и краката на Исус. Именно и от там идва прозвището Тома Неверни. 

Препратката към патронния празник на строителите идва още веднъж от него. Той е бил прочут като умел строител и в доста случаи е изобразяван с дюлгерски метър в ръцете си. 
Според преданията той е заровен в Месопотамия, а на гробът му дълго време се случвали чудеса с хора, които идвали да търсят лек за своите болежки и проблеми. Интересна е историята за неговата гибел. Според преданието апостолите на Христос изтеглили чоп кой от тях къде да популяризира Божието слово. Тома получил Индия, Партия и Мидия - все мъчни места за разпространение на християнството. Апостолът се справил ослепително и в Индия доста хора били привлечени към християнската религия. Сред тях били даже две сестри - царици. Тогавашният индийски цар доста се разгневил от това и измъчвал Тома, а по-късно го и умъртвил. По-късно самият цар приел християнството, тъй като станал очевидец на чудодейното излекуване на своя наследник от подла болест. 

Заглавна фотография: Pixabay
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР