На днешния Международен ден на жените, българският комисар по цифровата

...
На днешния Международен ден на жените, българският комисар по цифровата
Коментари Харесай

Мария Габриел представи цифрова стратегия за жените в технологиите

На днешния Международен ден на дамите, българският комисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел очерта тактиката си за използване на дейности, които да улеснят увеличението на присъединяване на дамите в цифровия бранш. Това оповестиха от пресцентъра на Представителство на Европейска комисия в България.

Действията ще се съсредоточат върху три съществени области: битка със стандартите, поощряване на цифровите умения и обучение, покровителство за повече дами бизнесмени. Инициативата за дамите в областта на цифровите технологии ще продължи през 2018 година и 2019 година

" Бъдещето на Европа ще бъде цифровизацията и от нас зависи тя да обхване всички. Жените и девойките не трябва да се изключват от цифровата промяна на нашата стопанска система и нашето общество. Програмата ни за дамите в областта на цифровите технологии ще цели даването на благоприятни условия, овластяването, насърчаването и стимулирането на дамите и девойките да преодолеят цифровото разделяне сред половете ", разяснява комисар Мария Габриел.

За осъществяване на включените в тактиката ограничения по отношение на стандартите, комисар Габриел е решена да работи за поощряване на сполучливите модели за подражателство в бранша, което би асъдействало повече девойки да решат да се образоват в осведомителни и информационни технологии. Според комисаря е нужна и смяна в медийното показване на облика на дамите, заради което има намерение да работи с националните регулаторни органи в региона, с цел да се оцени обстановката и се съберат най-хубавите практики за поощряване на равенството сред половете в аудиовизуалните медии. Тя също ще употребява принадлежности като стратегия МЕДИА за поощряване на разнообразието във филмовата промишленост и ще разпространява ролеви модели в бранша на технологиите посредством учредяването на награди. Освен това българският еврокомисар започва и акция " No Women, No Panel ", която има за цел да усили видимостта на дамите специалисти и се увеличи информираността по отношение на капацитета на дамите в бранша на технологиите.

По отношение на втория детайл от тактиката – образованието и образованието за придобиване на цифрови умения, комисар Мария Габриел поддържа дейности като Европейската седмица на кодирането, която тази година впечатли с обстоятелството, че 46% от участниците бяха дами. Българският еврокомисар се ангажира да насърчи все по-голямото присъединяване в профилираната европейска седмица и до 2020 година тя да доближи до не по- малко от 50% от всички учебни заведения в Европа. За осъществяване на ограниченията по този приоритет, комисарят има намерение да насърчи включването на повече компании и организации в европейската Коалиция за цифрови умения, които да образоват девойки и дами в цифрови умения. Друго нейно желание е да работи по-тясно с цифровите първенци във всяка държава-членка в търсене на положителни практики за цифрови умения за дамите. Що се отнася до третия аспект, комисар Мария Габриел ще предприеме ограничения за поощряване на предприемачеството измежду дамите в цифровия бранш, започвайки от към този момент съществуващи начинания, като да вземем за пример европейската общественост WeHubs, подкрепяща дамите бизнесмени.

Наградата на Европейски Съюз за жени-новатори признава достиженията на дами бизнесмени и въодушевява другите да следват стъпките им, като отсега нататък комисарят ще насочи вниманието си върху равенството сред половете в региона на киберсигурността. За тази цел тя ще предприеме начинания, които могат да бъдат приложени посредством взаимни дейности на изследователските общности и бизнеса.

" Неравенството сред дамите и мъжете в цифровия бранш е причина за паника, защото се чака до 2020 година в Европа да има огромен дефицит на цифрови умения. Насърчаването на присъединяване на дамите в тази област и построяването на уравновесен по пол софтуерен бранш ще играят значима роля за стимулиране на нововъведенията и стопански изгоди за европейската стопанска система ", разяснява още българският комисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР