На днешния международен ден на бежанците, председателят на Европейската комисия

...
На днешния международен ден на бежанците, председателят на Европейската комисия
Коментари Харесай

Миграцията се превърна във вододел за Европа

На днешния интернационален ден на бежанците, ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложения водачите на осем страни, измежду тях и на България, на изключителна среща в неделя в Брюксел, с цел да обсъдят общата миграционна политика на Европейски Съюз. Знаете, разногласията към приема на бежанци в Европа не стихват и са на път да разклатят държавното управление в Германия.

Германците не имат вяра, че до края на месеца канцлерът им Ангела Меркел ще успее да реализира европейско решение на бежанския проблем. Социологическо изследване, извършено през днешния ден, сочи, че 75 % от запитаните са настроени скептично, а едвам 18 % от тях считат, че Меркел може да извърши поставеното от баварския й съдружен сътрудник изискване.
Миграцията се трансформира във вододел за Европа. Това накара френският президент Еманюел Макрон да поддържа немския канцлер Ангела Меркел в опита й да реализира общо съглашение за това, по какъв начин да се ограничи миграционния напън върху Европа. " Водещ принцип е солидарността. Ще реформираме Дъблинското съглашение и ще търсим общо, европейско решение на миграционния проблем. Приемането на върнати мигранти съгласно Дъблинското съглашение може да е предмет единствено на двустранни договорености, каквото Франция и Германия реализираха ", съобщи Макрон след срещата си с Меркел в замъка Мезеберг, в която взе участие и ръководителят на Европейската комисия Юнкер.

Това се случва на фона на държавната рецесия в Германия, където Меркел е притисната от баварския си съдружен сътрудник. Вътрешният министър Зеехофер заплаши да стартира едностранно да връща бежанци от немската граница. Меркел има две седмици период да реализира европейско решение. " Без безапелационната позиция на Бавария нямаше да се стигне до организирането на две срещи на върха в рамките единствено на седмица. Можем единствено да сме удовлетворени ", разяснява министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер раздвижването в Европа.

В Линц през днешния ден той получи индиректна поддръжка от канцлера на прилежаща Австрия Себастиян Курц. Като предстоящ ръководител на Съвета на Европейски Съюз алпийската република залага на защитата на външните граници на евросъюза като лек против бежанския напор. " Не е редно, единствено тъй като Европа не може да работи уверено против каналджиите и не желае да охранява външните си граници да застрашаваме най-голямото си достижение – Европа без граници ", разяснява Курц, и добави: " Имаме потребност от зони за сигурност отвън Европа, а в случай че в Европейски Съюз няма такава настройка, то тогава Австрия ще договаря с обособени страни за основаването на такива зони. "  Разговори за това към този момент са водени с Дания, която преследва строга антимиграционна политика.

Наред с миграцията, срещата сред Макрон и Меркел в Мезеберг ще бъде запомнена и с друго значимо решение, а името на замъка край Берлин в бъдеще ще се чува все по-често – декларацията от Мезеберг на Франция и Германия слага началото на дълго чаканата промяна в Европейски Съюз. „ Отваряме нова страница в историята на Европейски Съюз “, съобщи Меркел, която накара Макрон да чака съвсем година нейното единодушие за обособен бюджет на еврозоната. Той би трябвало да влезе в действие през 2021 година На процедура това е първата стъпка към Европа на две скорости. Ангела Меркел се опита да успокои с думите: " С нашите европейски сътрудници ще можем въз основа на това предложение да договорим детайлите. Но казано в резюме - нашето предложение за бъдещето на еврозоната е значима и добра първа крачка. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР