На днешния ден църквата почита преподобни Ксенофонт, Мария и синовете

...
На днешния ден църквата почита преподобни Ксенофонт, Мария и синовете
Коментари Харесай

Днес е празник! Да почерпят всички с имената…

На днешния ден църквата уважава преподобни Ксенофонт, Мария и синовете им. Преп. Ксенофонт и брачната половинка му Мария изпратили синовете си Йоан и Аркадий да се учат в Бейрут. По пътя корабокрушение разделило братята. Бог утешил с чудно привидение родителите, че децата им не са починали.

В Йерусалим станала щастливата среща сред двамата братя монаси и техните родители. Мария постъпила в манастир и била удостоена с дара на чудотворството. Йоан, Аркадий и Ксенофонт станали отшелници в пустинята.

Семейството било причислено от църквата в лика на светците. На 26 януари имен ден честват всички, които носят имената Живко, Живка и Зоя. Името Живко има славянски генезис и значи „ витален “.

То е израз на родителското предпочитание детето да е живо и крепко. Затова на днешния ден традицията отрежда родителите да се помолят за здравето на своето дете.

Освен през януари именият ден на Живко, Живка, Зоя и производните им се празнува и в първия петък след Великден. Денят се назовава Живоприемни петък, Животворни петък или Светъл петък.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР