На днешния ден църквата почита паметта на Св. Йоан Златоуст.

...
На днешния ден църквата почита паметта на Св. Йоан Златоуст.
Коментари Харесай

Днес почитаме велик християнин, има и именици

На днешния ден църквата уважава паметта на Св. Йоан Златоуст. Легендата за него споделя, че той бил популярен християнин, живял през 4-ти и малко от началото на 5-ти век. Роден в Антиохия, Йоан получил положително обучение. 

Първоначално почнал да работи като юрист, само че след това се посветил напълно на вярата в Иисус Христос. В следствие той прекарва 4 години в пустинята, в цялостна изолираност от света, изучавайки Христовата религия.

През 397 година Йоан Златоуст е определен за патриарх на Константинопол. Той обаче се отличавал от досегашните глави на Църквата в Цариград. Не толерирал пиршествата в духовните среди и помагал на бедните повече, в сравнение с богатите.Това не се харесало на популацията, което желало да се радва на всемирски живот. Така Йоан Златоуст бил свален от власт и изпратен на изгнание, само че по пътя умира, изричайки безконечните думи " Слава Богу за всичко ".

Мощите на великия Св. Йоан Златоуст се пазят в църквата " Свети Георги ", намираща се в сегашен Истанбул, Турция. Днес своя имен ден честват всички с името Евлоги! Бъдете здрави, щастливи и сполучливи!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР