На днешния ден, точно преди 30 години, едно събитие дава

...
На днешния ден, точно преди 30 години, едно събитие дава
Коментари Харесай

30 години от историческата закуска с Франсоа Митеран в София

На днешния ден, тъкмо преди 30 години, едно събитие дава подтик на демократичните промени у нас. Франсоа Митеран, президент на Франция по това време, идва на историческо посещаване в София. Тук той се среща с 12 български интелектуалци в резиденцията на френския дипломат. Сега, 30 години по-късно, посланикът на Франция у нас още веднъж провежда закуска в резиденцията си. Този път броят на участниците е 23-ма.

30 години след историческата закуска с Франсоа Митеран, единствено 2-ма от 12-те могат да опишат от първо лице какво се случва на тази знакова за последвалите в България промени среща.
Анжел Вагенщайн: Най-важното преди 30 години за мен е, че тогава имаше повече вяра в сравнение с в този момент. Всички бяхме по-единни в сравнение с в този момент. Всички смятахме, че огромната смяна ще донесе доста огромна разлика. Сега след 30 години мога да кажа, че се оказахме както постоянно наивнички.
На 19 януари 1989 година 12 интелектуалци, измежду които бъдещият първи демократично определен президент Желю Желев, Блага Димитрова, Радой Ралин, Йордан Радичков, Копринка Червенкова, Стефан Продев, Светлин Русев се срещат с френския президент, като за тази среща българските медии не оповестяват.

Анжел Вагенщайн: Човек по човек бяхме поканени от хора от френското посолство. Вкъщи те посещаваха къщите ни. Единствената къща, която те не можеха да посетят беше на Желю Желев, тъй като тя се охраняваше от милиция. Казах на жена му и на другия ден, тя ми заяви, че Желю е подготвен да пристигна. Станка Желева: Това беше в действителност един повратен миг в историята на българската съпротива, тъй като постоянно е имало интелектуалци инакомислещи, постоянно е имало хора, които се събират. Това беше първият път, когато публично беше прието, че има интелектуалци, които не са интелектуалците на режима.  30 години от историческата аудиенция на Франсоа Митеран в България 30 години от историческата аудиенция на Франсоа Митеран в България
Днес се навършват 30 години от историческото посещаване в България на френския президент Франсоа Митеран, дало подтик на демократичните процеси в стран...

Негово превъзходителство Ерик Льобедел е първи консултант на посолството на Франция във Вашингтон в съдбоносната 1989 година и от близо следи сътрудника си изпратен в България да готви значимото посещаване на президента Митеран в България.
Н.Пр. Ерик Льобедел - дипломат на Франция в България: Живеем в тежък исторически миг, в който историята или е обект на трафик, или е забравена, или пък рискува да се повтори. Така, че е доста значимо да си спомним и да разберем това, което се е случило тогава.
Осъзнаване на силата, която интелектуалците имат за промени, това е главната и историческа функционалност на тази среща съгласно дипломат Льобедел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР