На днешния ден се навършват 180 години от рождението на

...
На днешния ден се навършват 180 години от рождението на
Коментари Харесай

180 г. от рождението на Екзарх Йосиф Първи

На днешния ден се навършват 180 години от рождението на българския православен свещеник Екзарх Йосиф Първи, който в продължение на една година е бил и Ловчански митрополит, а по-късно екзарх. Той е и първият почетен жител на Ловеч. По случай годишнината му, в града на люляците бяха планувани тържества и галерия, които няма да се състоят поради изключителното състояние и ограниченията против разпространяването на ковид. Въпреки това ловчалии ще си спомнят за делото, живота и приноса му за опазване на единството на Българската православна черква и за българското просветно и църковно дело в Македония и Одринско, заяви Българска телеграфна агенция. Община Ловеч ще излъчи в интернет материал за Екзарх Йосиф Първи, в който ще бъде показана квалифицираната от Регионалния исторически музей галерия за духовника. Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи панихида в негова памет, а измежду това в стеснен кръг ще бъдат поднесени цветя на паметника на Екзарх Йосиф Първи на площада в града, носещ неговото име. За неговото църковно, просветно и национално дело описа за Българска телеграфна агенция митрополит Гавриил.

По думите му Йосиф Първи е живял в мъчно, бурно време. Той е роден на 5 май 1840 година в Калофер, в семейство с родолюбиви и просветни обичаи. Като дребен остава сирак. През 1859 година приключва Четирикласното учебно заведение с отличие. По гледище на общинската администрация е назначен за преподавател в същото. В него обаче се заражда предпочитание да продължи своето обучение. Тази негова жадност е подкрепена от Драган Цанков и през 1862 година постъпва във Френски лицей в покрайнините на Цариград, където учи и преподава български език. Завършва през 1864 година с премия за отличник на випуска. С помощта на калоферски първенци през същата година се записва като студент в Литературния факултет на Сорбоната в Париж. Завършва го след две години с бакалавърска степен, а след още три се дипломира от Юридическия факултет, напомня митрополит Гавриил.

Светското име на българския екзарх е било Лазар Йовчев, по-късно приема монашеското Йосиф. В дневника му от 16 септември 1872 година се чете: " Ден популярен, тази заран дадох дума на Светия синод, че действам в духовното занятие. Отсега няма всемирски занимания и увеселения, няма да мисля за моми и за сватба. Както имах куража да се отрека от женитбата и международните добрини, така би трябвало да обърна всичкото си внимание в осъществяването на длъжностите ми и с всичката ревнивост и всичка сила на душата си. Това решение ще има изгода, в случай че имаш една непрекъсната концепция в следването на попрището си ", цитира митрополит Гавриил.

Монашеството с името Йосиф приема на 23 септември 1872 година На 24 септември е ръкоположен за йеродякон. От декември е протосингел на екзархията, на 25 декември е ръкоположен в йеромонашески ранг. На 6 януари 1873 година, Богоявление, е почетен с архимандритско достолепие. През януари 1876 година архимандрит Йосиф е определен с цялостно вишегласие за Ловчански митрополит. Така бързо се изкачва в духовната подчиненост.

Причините за бързата му кариера, съгласно митрополит Гавриил, са както качествата му на свещеник и лидер, по този начин и фактът, че откакто през 1870 година с издаването на турски ферман е учредена българската екзархия, тя има потребност от интелигентни, млади духовници. А той е бил образован човек. Българските епархии са имали потребност от напълно български митрополити. Той е изключение с такава бърза кариера, само че времето го е изисквало. Хората са го оценявали, добави митрополит Гавриил.

Ловчански митрополит Йосиф е бил една година. През 1877 година, когато стартира Руско-турската война, е определен за български екзарх. Това е било в мъчно време. Налагало се е, работейки в столицата на турската империя - Цариград, с доста дипломация и мъдрост да служи и да ръководи по този начин, че да се резервира българската екзархия. От друга страна, да не върви против духовните и национални ползи на българското население. Това е било доста мъчно, само че се оказало, че той ослепително се е справил с тази доста комплицирана задача, разясни митрополит Гавриил.

Под управлението на Йосиф Първи са отворени доста гимназии и учебни заведения, църкви и манастири. В Цариград е основана семинария, където са се подготвяли бъдещите духовници и богослови. Идеалът на българския нравствен лидер да сплоти всички български епархии в обятията на екзархията са осъществени в обилни мащаби. До Балканската война (1912 - 1913) в екзархийския диоцез са включени 7 епархии, възглавявани от митрополити, 8 епархии в Македония и епархия в Одринска Тракия, ръководени от екзархийски наместници. В екзархийския диоцез са 1600 енорийски храма и параклиса, 73 манастира, 1300 свещеника, описа митрополит Гавриил.

Той напомни, че на 27 април 1892 година се поставя главният камък на църквата " Св. Стефан " в Цариград. Същата година там се основава Духовна семинария, където се образоват учители, възпитатели, служители, свещеници, монаси, епископи и митрополити, които със своята активност оказват помощ за просперитета на българската екзархия.

Под ведомството на българската екзархия в Македония и Одринска Тракия били 1373 учебни заведения, 13 гимназии и 87 прогимназии с 2266 преподаватели и 78 854 възпитаници. Екзархията сплотява българските земи в етническата целокупност, която обгръща почти границите на Санстефанска България, добавя митрополит Гавриил. По думите му Екзарх Йосиф Първи е оценен в Ловеч доста високо. Неговото име е носило петокласното учебно заведение в града, където през 1901 година преподавателят тогава по музика Панайот Пипков написва музиката на химна на българската култура " Върви, народе възродени ". Днес на българския екзарх е кръстена Профилираната гимназия за непознати езици в Ловеч, както и площада в центъра на града, където през 2008 година бе подложен негов монумент.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР