На днешния ден се навършват 101 години от смъртта на

...
На днешния ден се навършват 101 години от смъртта на
Коментари Харесай

101 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов

На днешния ден се навършват 101 години от гибелта на българския стихотворец, публицист и драматург, най-често припознаван като патриарх на българската литература, Иван Вазов.

Вазов е роден на 27 юни 1850 година в град Сопот и учи в родния си град, по-късно в Калофер и Пловдив. Поетът живее за малко в Румъния и там среща хъшовете – тази намира се оказва съдбоносна, тъй като насочва писателят към патриотично-граждански тематики, на които остава правилен до края на живота си. Иван Вазов работи като преподавател и преводач, само че точно писателството дава образа на живота му. Оформен под директното влияние на патриотичния напредък в навечерието на Априлското въстание като поет-гражданин, реалист и демократ, Вазов цялостен живот пази своето схващане за високата социална задача на литературата.

Житейският път на Иван Вазов минава през 5 войни – войната за свободна България, войната за съединена България, двете балкански и Първата международна. През цялото това време Вазов продължава да написа, а перото му оставя безконечна диря във времето.

Иван Вазов оставя ярка диря в историята на България и оказва голямо въздействие върху българската литература и българската просвета. Неговото творчество е преведено на повече от 50 езика и е необятно публикувано и в чужбина.

Носител на „ Орден за гражданска чест и заслуги “ (1895).

Увенчан с неповторима сребърна Лира с панделка и струни от злато и сребърен венец от Дружество „ Славянска Беседа “ (1895).

Награден е със златен орден за просвета и изкуство (1896).

През 1917 година е номиниран от цивилен комитет, отпред с проф.  за .

Почетен лекар на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ (21 октомври 1920).

Носител на най-високото отличие на Царство България – Орден „ Св. равноапостоли Кирил и Методий “ с лента и звезда (1920), който медал до тогава е присъждан единствено на членове на династията, висши духовници, военни и политици. Вазов е първото и само гражданско лице притежател на ордена. Общо седем са носителите на ордена с българско гражданство (трима от тях короновани – царете Фердинанд І и Борис ІІІ, и принц Кирил). Според статута на ордена след гибелта на носителя орденът се връща на страната. Единственото изключение от това предписание е за Вазов, след гибелта му орденът е оставен на наследниците му с държавно решение. Днес се съхранява в Къщата музей „ Иван Вазов “ в София.

Награден със златен часовник с рубини от министър  (1920).

Носител на неприсъждано в никакъв случай повече звание „ Народен стихотворец “ с декрет на Парламента, подписан от  (1920).

Почетен жител на София (1920).

Почетен член на Българска академия на науките от 1920.

На днешния ден Националният книжовен музей организира поклонение в негова памет. На панихидата участваха чиновници на музея, роднини на Вазов, изявени български писатели и представители на държавни и културни институции.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР