На днешния ден президентът и вицепрезидентът представят своя отчет за

...
На днешния ден президентът и вицепрезидентът представят своя отчет за
Коментари Харесай

Отчет: Румен Радев обяви какво е свършил за 3 години като президент

На днешния ден президентът и вицепрезидентът показват своя доклад за третата година от своя мандат, а на 13 ноември 2016-та Румен Радев и Илияна Йотова бяха определени за президент и вицепрезидент на Република България.

Петият президент дружно със своето вице встъпи в служба на 22 януари 2017 година Годишното послание идва на фона на запитване от основния прокурор към съда - какво е "държавна измяна " и по кое време може да се проверява президента.

"Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред. Последният образец е рационализиране на изборното законодателство. И откритата упоритост на Народното събрание да изпревари оповестената от дълго време самодейност на президента ", това съобщи президентът Радев. И добави още:

"За първи път Народното събрание стартира тази активност – да усъвършенства изборното законодателство не в навечерието на идни избори, а когато би трябвало. Това единствено демонстрира, че откритата и градивна позиция на президента е тласък и за отговорно отношение на останалите институции ".

А ето и информация за активността досега на Румен Радев и Илияна Йотова, направена от "Фокус ".

Втора година от мандата

На 28 януари 2019 година президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова регистрираха работата си през втората година от мандата си. Държавният глава предложи радикална смяна на политическата среда и на стила на ръководство.

„ За да върви обществото ни напред, би трябвало да се възвърне доверието на жителите в държавността, а то минава неизбежно през възмездието – безкомпромисно наказателно гонене на корумпираните и грабителите. Апелирам КПКОНПИ, прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и службите да навлязат и в усърдно отбягвания периметър на властта, в евентуални зависимости сред политици, притежатели на компании - печелещи крупни публични поръчки и евентуални подставени лица.

Ако това не стане, разпадът ще продължи, а търсенето на правдивост може да излезе отвън рамките и механизмите на закона “, съобщи Радев. Той дефинира безнаказаната престъпност и корупцията като съществени проблеми на България.

Държавният глава уточни, че през 2018 година е бил мощно зает с развиването на бранш „ Сигурност “, наложил е несъгласие на 7 закона, 5 пъти е сезирал Конституционния съд и е подтикнал публични диспути по настоящи тематики и разговор сред институциите и жителите.

Румен Радев заяви още, че ще образува Съвет за стратегическо развиване на България, в който ще вземат участие интелектуалци и висококвалифицирани експерти. „ Той ще е предназначен да създаде и предложи други възможности на институционалния блокаж, на икономическия и абстрактен застой, в който се намира страната. Съставът на съвета ще бъде разгласен с декрет в идните дни “, сподели още Радев и уточни, че България се нуждае от нови хрумвания.

Вицепрезидентът Илияна Йотова открои като цели в работата си запазването, развиването и разпространяването на българския език и основаването на предпоставки за връщането на българите от чужбина. Тя изясни, че ще предложи основаването на народен фонд, който да подкрепя българските учебни заведения в чужбина.

„ Готови сме и с идея за основаване на Български културен институт “, съобщи вицепрезидентът. Йотова разяснява, че е нужна страна, която да се грижи за своите жители, без да ги преглежда като жители. „ Отговорността на нашето потомство е опазване на българската нация “, съобщи тя.

Първа година от мандата

На 24 януари 2018 година президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова направиха доклад за работата си през първата година от мандата си. Държавният глава даде висока оценка на назначеното от него служебно държавно управление в министър председател проф. Огнян Герджиков.

Румен Радев акцентира, че активността му като президент през идната година ще бъде отдадена на запазване на демократичните права на българите. Той обаче не спести рецензиите си към ръководещото болшинство и съобщи, че парламентарната република атрофира.

По думите му обаче, че няма война сред институциите, а ценностни разлики. Според него е недопустимо това, че е научил от медиите за самодейността на премиера Бойко Борисов и Ангела Меркел по повод стоплянето на връзките сред Европейски Съюз и Турция и поканата на държавен глава у нас. Румен Радев акцентира, че в този момент не е моментът да се ратифицира Истанбулската спогодба.

Президентът изясни, че за първата си година е обнародвал 86 закона, като на пет е наложил несъгласие. Той посочи, че е упражнил това право в полза на българските жители, воден от убеждението, че въпросните закони ощетяват и не подсигуряват правата на хората.

Според него българската външна политика би трябвало да се образува у нас и да се отстоява на открито, а не противоположното. Румен Радев акцентира още, че през 2018 година, когато се навършват 140 години от Освобождението на България, би трябвало да се извадят българо-руските връзки от ледената ера, в които са били заварени от него.

По думите му проблемите на персоналния състав в защитата остават нерешени, а постигнатото от министъра на защитата нарастване на заплатите, се е разминало с упованията. Той добави, че това, което не е съумял да свърши, е да убеди ръководещите за проверка на признатия от тях Национален проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт. Радев още веднъж насочи рецензиите с към антикорупционния закон, като го дефинира за слаб.

От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи, че недоумява за какво българските общности в чужбина са били изключени от тематиката за европредседателство. Според нея България би трябвало да има безапелационна позиция от всички институции във връзка с опитите за пренаписване на историята. Йотова разяснява и Истанбулската спогодба, като уточни, че е документ, който пази правата на жертвите на домашно принуждение, само че експертната полемика по нея още не е почнала.

Основна тематика в коридорите на Народното събрание същия ден беше докладът на президента Румен Радев за първата му година на поста. Според ГЕРБ президентът е отчел какво е свършило държавното управление, а не самият той. В интернационален проект ръководещите акцентираха, че всички срещи на Румен Радев са били с помощта на премиера Бойко Борисов.

От ГЕРБ са сюрпризирани от разочарованието на президента за средствата за защита, в случай, че на КСНС е приветствал предлагането им за 2% от Брутният вътрешен продукт за защита до 2024 година. Тома Биков прикани Румен Радев в случай че с поддръжката на претекстовете за вота на съмнение на Българска социалистическа партия против кабинета желае политическа криза- да го каже ясно.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че президентската двойка е изпълнила със наличие институцията. Абсолютно поредно е изпълнявала предизборните си обещания. Тя дефинира доклада им като респектиращ и посочи впечатляващата интернационална активност на Румен Радев. Корнелия Нинова изясни, че президентът е отстоявал националния интерес по въпроси, свързани с националната сигурност и битката с корупцията.

От Движение за права и свободи оцениха позитивно първата година на Румен Радев на поста. Според тях президентът е имал сполучливи опити да бъде коректив на законодателната, изпълнителната и на правосъдната власт. Мустафа Карадайъ разяснява, че Румен Радев се пробва да бъде обединител на нацията, само че гласувалите за него имат малко по-големи упования.

Встъпване в служба

На 22 януари 2017 година президентът на Република България Румен Радев встъпи в служба. На площада пред храма „ Свети Александър Невски” досегашният президент Росен Плевнелиев съобщи поста на новия президент Румен Радев. 21 топовни салюта означиха промяната на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили.

Двамата президенти Росен Плевнелиев и Румен Радев поставиха венец на Паметника на Незнайния боец. С едноминутно безмълвие отдадоха респект на починалите за свободата на България. Тогава Румен Радев сподели, че ще бъде президент на всички бъгарски жители и означи, че най-важното е всички да осъзнаем силата си.

„ За мен е голяма чест и отговорност да приема поста на държавен глава от президента Росен Плевнелиев пред всички вас ", съобщи той и добави, че днешната гала има своя смисъл. „ Тя е израз на вяра за смяна, само че и на последователност, без която няма по какъв начин да се гради държавност. Искам да благодаря на президента Плевнелиев и на всички президенти за напъните им за създаване на демократична България ", разясни той.

„ Събрани сме на свято място, на токова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане на чело на страна с дълбоки европейски полезности, отстоявала своята независимост “, сподели още Радев. По думите му през последните три десетилетия България е минала комплициран и сложен път, изпълнен с трудности и неточности.

„ Разпиляхме сила, загубихме време “, сподели още той. „ Скъпи съотечественици, дано дружно градим едно общество, което не е пленник на предишното, а основател на бъдещето. Ще бъда с вас, ще бъда президент на всички български жители, президент на разговора и помиряването, на съдействието и салдото “, добави той и разясни, че ще работи с държавното управление, институциите, партиите и гражданските организации за намирането на най-хубавите решения за България.

„ Нека е ясно едно – безкомпромисно ще не отстъпвам правата, ползите и достолепието на своя народ. Вярвам в положителното бъдеще на България и на всички нас ", съобщи Радев. По думите му най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и дружно да продължим напред.

Снимки: Георги КОЛЕВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР