На днешния ден през през 1904 г. е основан спортен

...
На днешния ден през през 1904 г. е основан спортен
Коментари Харесай

Бенфика се слави с най-много фенове в Португалия

На днешния ден през през 1904 година е учреден състезателен клуб "Бенфѝка " (на португалски: Sport Lisboa e Benfica, Спор Лижбоа е Бенфика ) в Лисабон (Португалия), прочут най-много с футболния си тим. Познат е на ентусиастите с прозвищата Benfiquistas Aguias ( "Орлите "), Encarnados ( "Червените ") и Glorioso ( "Славните ").

Клубът е образуван вследствие на обединяването на "Спор Лисабон " (основан 1904 г.) и "Групо Спор Бенфика " (1906 г.). Отборът играе в Португалската лига (Portuguese Liga) - висшата лига за португалските професионални футболни клубове. Позната е още като Лига Сагрес, на името на главния спонсор в шампионата на Португалия. В нея взимат присъединяване 18 клуба през всеки сезон, само че единствено пет от тях са печелили купата. В над 80-годишното битие шампионатът е доминиран от по този начин наречените "Трите огромни " ( "Бенфика ", ФК "Порто " и "Спортинг " - Лисабон), които имат общо 81 трофеи, а "Белененсеш " и "Боавища " печелят другите две.

"Бенфика ", дружно със "Спортинг " - Лисабон и ФК "Порто ", образуват тройката на огромните футболни тима в Португалия. Като състезателен клуб, "Бенфика " има и още тимове - по баскетбол, волейбол, хандбал, футзал, ръгби, моторни спортове, атлетика и други.

"Бенфика " е рекордьор по шампионски трофеи на Португалия (35), в това число и в последните четири години. Отборът има във витрината си и две Купи на европейските първенци от сезоните 1960-61 и 1961-62 година. А пет пъти е бил и финалист в същия шампионат: 1963, 1965, 1968, 1988, 1990 година.

Емблемата се състои от орел, щит в клубните цветове - червен и бял, както и съкращението ШЛБ - "Спор Лижбоа е Бенфика " (SLB, от Sport Lisboa e Benfica) на лента върху футболна топка, положена върху колело на велосипед. Девизът на тима е E Pluribus Unum - "Един от многото ". Преди домашен мач орел лети от едната до другата страна на стадион "Луш ". Затова и прозвището на тима е "орлите ".

Стадион "Луш " е именуван от почитателите на "Бенфика " - "Катедралата ". Името постоянно се превежда като "Стадиона на светлината ", което е неточност. "Луш " в действителност е квартал в Лисабон, в която се намира самият стадион, а думата луш (luz) инцидентно значи и "светлина ". Оттук и неправилното наименование. Стадион "Ещадио да Луж " е с потенциал от 65 647 места. Няколко мача от Евро 2004 са играни на този стадион, в това число и финалът.

"Бенфика " се слави като тимът с може би най-вече почитатели в Португалия. Клубът има също доста почитатели отвън страната, най-много в някогашните португалски колонии, както и измежду португалци, живеещи в цяла Европа, доста почитатели и в Канада и Съединени американски щати.

Най-известният футболист на "Бенфика " е Еузебио да Силва Ферейра (на португалски Euse'bio da Silva Ferreira, произнася се Еузебиу да Силва Ферейра), централен нападател. Роден е на 25 януари 1942 година в Мапуто (Мозамбик), прочут и единствено като Еузебио, и с прякорите Черната перла и Черната пантера. Той е една от най-големите звезди на този спорт в историята му. Играта му ще се запомни със скоростта, бързия дрибъл и извънредно мощния и прецизен удар с десния крайник. Освен звезда на футболния терен, Еузебио е бил още португалски първенец по спринтовите дисциплини 100, 200 и 400 метра за младежи до 19 години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР