На днешния ден през 1949 г. е публикуван знаковият политически

...
На днешния ден през 1949 г. е публикуван знаковият политически
Коментари Харесай

На 8 юни 1949 г. е публикуван един роман, който и до днес разтърсва света с пророчествата си

На днешния ден през 1949 година е оповестен знаковият политически разказ " 1984 " на Джордж Оруел. Той съставлява антиутопия, основана като опълчване на тоталитаризма.

Книгата е оповестена за първи път в Лондон. Името на романа в оригинал е Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта (Nineteen Eighty-Four), напомня " Марица ".

Книгата разказва антиутопия, открита в далечната тогава 1984 година, в която страната организира всеобхватно наблюдение, агитация, всява боязън и постанова безжалостни санкции. Истината за сегашното и за предишното е тотално потисната.
В „ 1984 “ има следната мисъл: „ Който владее предишното, той владее и бъдещето. Който владее сегашното, владее предишното “.
В утопичната страна от книгата трансформират наличието на старите вестници, с цел да подхожда на настоящата идеология.
Описаната е концепцията за „ Големия брат “ - всевиждаща организация от анонимни наблюдаващи с двупосочни видеоекрани на обществени места и в частните домове. Впоследствие става нарицателно за цялостна и безкомпромисна полицейщина.
Хипотетичният „ новговор “ пък е последна форма евфемизъм и показва концепцията, че неналичието на подобаващи думи за наименуване на дадена идея е еквивалент на преустановяване на тяхното съществувание. А в случай че ги има, би трябвало да се направи потреблението им невероятно за елиминиране и на самата идея

Много термини от книгата през днешния ден се употребяват като нарицателни в европейската просвета.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР