На днешния ден през далечната 1921 г. Коко Шанел представя

...
На днешния ден през далечната 1921 г. Коко Шанел представя
Коментари Харесай

Шанел първа предлага парфюм, който носи името ѝ

На днешния ден през далечната 1921 година Коко Шанел показва именития парфюм Chanel №5.

Френската фешън дизайнерка Габриѐл Боньо̀р „ Коко̀ “ Шанѐл (Gabrielle Bonheur „ Coco “ Chanel) прави гражданска война в женската мода, като включва в нея мъжки детайли. Шанел е една от най-влиятелните фигури в модата на 20 век. Често е определяна като пионер в модата. Нейната философия, стремежът ѝ към изчистени линии и детайлите, заимствани от мъжката мода, ѝ отреждат значимо място в развиването на модата. Благодарение на въздействието, което Коко Шанел оказва върху модата като цяло, списание TIME я включва в класацията за 100-те най-влиятелни персони на 20 век, като тя е единственият представител от света на модата в в това нареждане.

Коко Шанел е дизайнерката, която първа предлага парфюм, който носи името ѝ - Chanel №5. Тя за първи път смесва няколко аромата (преди Шанел всички парфюми имат единствено един (моно) аромат). Така Chanel №5 остава класика, която се употребява и до през днешния ден.

През 1925 година Вера Бат Ломбарди, дама от британския елит, става муза на Шанел и нейна връзка с огромен брой аристократични семейства в Европа. Прочутият "английски " външен тип на Шанел е отдаден и почерпен точно от Вера Ломбарди. Благодарение на Ломбарди творенията на Шанел са показани и на британското кралско семейство, което пък обезпечава на Коко Шанел самопризнание и връзки по целия свят, и доста заможни клиенти.

През 1923 година Коко Шанел споделя пред списанието Harper’s Bazaar, че "изчистеният и обикновен дизайн е ключът към същинската грациозност ". И това тя прави и се стреми да покаже във всички свои сбирки, които като се изключи че са изчистени, а и самите облекла са доста комфортни. За разлика от множеството европейски дизайнери, които творят по нейно време, Коко Шанел дефинира дамата като това, което същински прави облеклата да наподобяват това, което са. "Дадох на дамите възприятието за независимост, върнах им техните тела... Тела, които бяха потънали под пластове от дантели, корсети и подплънки поради приумиците на някои дизайнери ", каква смелата французойка.

Коко Шанел връща в модата и дава нов живот на материи като жарсето, които преди този момент са били считани за облекла за небогати хора. Стилът ѝ постоянно буди асоциация с облика на младите девойки от "Бурните двадесет ". През 20-те години на 20 век те са били самоуверени и постоянно се държали предизвикателно към откритите публични правила. Нейните клиентки са девойки, които показват своята самостоятелност с нов външен тип и поведение - с къси поли и прически, потребление на огромни количества грим и козметика, с пиянство на коктейли и пушене на цигари на публично място. Но този "бунт " на тези девойки не се изчерпва единствено с смяната във външния им тип. Те са взели участие в разнообразни спортове, карали са лични коли и са ходели по нощни клубове, където са слушали джаз и са танцували чарлстон.

Прочутото сако на Коко Шанел, трансформирало се в икона, е само̀ по себе си един дребен свят в стилната философия на дизайнерката. Кройката на тази дреха го разграничава от обичайното сако, защото структурата на ръкавите е от три елементи. А това си остава отличителният му белег и запазена марка на фамозната моделиерка, дружно с ръчно направените шевове, тежките железни копчета и металната верига в основата на сакото. Всички тези детайли са освен част от декорацията, само че и служат като тежести, които му придават и резервират нужната форма.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР