На днешния ден през 681 г. на шестнайстото заседание на

...
На днешния ден през 681 г. на шестнайстото заседание на
Коментари Харесай

На Шестия Вселенски събор за първи път се споменава Българската държава като такава

На днешния ден през 681 година на шестнайстото съвещание на Шестия Вселенски събор в Константинопол, презвитер Константин за първи път загатва Българската страна като такава.

През 632 година със основаването на Велика България са поставени основите на българската държавност. В хода на войната на Велика България с хазарите, Аспарух, третият наследник на Кубрат, е изтласкан на югозапад към Дунав и се заселва в региона Онгъл. С идването на славяните през 6 век, а век по-късно и на прабългарите, стартира процесът на създаване на българската държавност по днешните ни земи. През лятото на 680 година византийският император Константин IV Погонат (668-685 г.) подхваща поход против българите. Поражението на византийците и покоряването от страна на прабългарите на завареното население приключва със сключването на кротичък контракт през лятото на 681 година в Константинопол, посредством който Аспарухова България е приета от Византия. С този документ Византия отстъпва на България региона Долна Мизия до река Искър, само че без град Одесос и околното крайбрежие. Това в действителност било официално, защото византийска власт над тези земи в действителност липсвала заради непрекъснатите безчовечен нахлувания и перманентните талази от славянски заселници. България в същото време се съгласява да прекрати набезите оттатък Стара планина. Уредени са и комерсиалните връзки сред двете страни. След като сключил мир с Константин IV Погонат, Аспарух не тревожи Византия до 686 година, когато Погонат умира от дизентерия.

През 681 година е учредена Първата българска страна, която доближава разцвета в развиването си при започване на X век и оказва огромно въздействие на източноевропейските нации посредством книжовните си школи и литературата.

Вселенските събори са събрания на епископите от поместните църкви за реализиране на единение и единодушие по въпросите на вярата и християнското обучение. Решенията им са безспорни. В Източната православна черква се признават 7 космополитен събора. В посланието си до цар Борис I патриарх Фотий споделя, че сведенията за вселенските събори са "чистото обучение на православието ".

Шестият космополитен събор в Константинопол или третият константинополски събор (680-681 г.) бил закрит незабавно след решаването на догматическите въпроси. Поради неналичието на постановления по отношение на църковната дисциплинираност, издадени от Петия и Шестия космополитен събори се появява потребността от свикването на нов, така наречен Пето-шести събор или Трулски събор (на името на двореца, в който се е състоял) през 691 година, призован по самодейност на император Константин IV Погонат (668-685 г.) и ориентиран против монотелитството - вариация на монофизитството, съгласно което Христос има една воля и едно деяние - божественото, а човешката му същина се отхвърля. Съборът взима 102 значими решения, осъжда цариградските патриарси Сергий I (610-638 г.) и Пир (638-642 г.) и другите им последователи. В събора взе участие и папа Агатон (678-681 г.), канонизиран от църквата.

36-то предписание удостоверява равенството сред цариградския патриарх и папата и дефинира йерархията на източните патриархати. 8-то предписание задължава митрополита да привиква годишно събор на епископите. Правила 12, 13 и 48 вземат решение въпросите, свързани с брака на духовно лице. 33-то осъжда арменската страна, която приема в нравствен ранг единствено лица, произхождащи от жанр на духовник.

64-то и 70-то не разрешават на миряни и дами да поучават в църквата по време на свещенодействие. 80-то: санкционира се християнин, който през три празнични дни не посети свещенодействие.

53-то: кръстниците са духовно сродени с кумците. 54-то: правила за бракосъчетание на родственици.

Паметта на светите отци (Неделя на св. отци от VI космополитен събор) и се празнува на 6-та неделя след Петдесетница. Четвърта неделя след Петдесетница - памет на светите отци от шестте космополитен събора.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР