На днешния ден през 1996 г. на 42-ия извънреден конгрес

...
На днешния ден през 1996 г. на 42-ия извънреден конгрес
Коментари Харесай

Хиперинфлацията и БСП свалят Жан Виденов от премиерския пост през 1996 г.

На днешния ден през 1996 година на 42-ия ексклузивен конгрес на Българска социалистическа партия Жан Виденов афишира, че подава оставка като министър-председател на България.

Жан Виденов е министър председател в интервала сред 25 януари 1995 и 13 февруари 1997 година и ръководител на Българска социалистическа партия от декември 1991 до декември 1996-а.  Той подава оставка от заеманите постове след всеобщи митинги поради хиперинфлацията в страната. Кризата от този момент е наречена на него „ Виденова зима “.

След успеха на Българска социалистическа партия на парламентарните избори през 1994 година Жан Виденов оглавява нейното държавно управление. Според представители на лявото крило на партията това довежда до успеха на Българска социалистическа партия в локалните избори през 1995 година. Във външната политика стартира отдалечаване от Съединени американски щати и доближаване с ръководената тогава от ляво държавно управление Гърция и Югославия, до степен че когато журналиста Велизар Енчев стачкува по Българска национална телевизия против изказванията на Слободан Милошевич в Организация на обединените нации за съществуване на " сръбско малцинство " в България, той да бъде уволнен.

Според проучване на Института за пазарна стопанска система, некомпетентната финансова политика на този кабинет довежда страната до тежка икономическа рецесия. Привърженици на Виденов изясняват банкрута на банките с тяхното източване по време на държавното управление на Любен Беров и на некомпетентната политика на Българска народна банка във връзка с лв..

По времето на ръководството на Жан Виденов изтича отсрочката за отсрочване на погасяването на лихви по външния дълг, подписана от държавното управление на Филип Димитров. Виденов не съумява да контракти нова пролонгация, като в същото време България е неспособна да продължи заплащанията по дълга, което води до спад в кредитния рейтинг на страната и начало на финансова дестабилизация.

През есента и зимата на 1996-1997 година страната е в положение на хиперинфлация. Средната работна заплата стремглаво пада (по-късно, през февруари 1997 година, доближава 5-6 щатски долара), което поражда неодобрение и всеобщи митинги в огромните градове. На 4 ноември 1996 година 19 членове от управлението на Българска социалистическа партия насочат намерено писмо с искане за оставка на Жан Виденов като министър-председател.

На 21 декември 1996 година, когато се организира изключителния 42-ри конгрес на Българска социалистическа партия, Виденов афишира, че подава оставката си като министър-председател на България и като ръководител на Българска социалистическа партия. За ръководител на партията тогава е определен Георги Първанов.

Оставката на държавното управление е гласувана на 28 декември същата година на изключително съвещание на 37-то Народно заседание. Опитите на Българска социалистическа партия да сформира нов кабинет срещат всеобщи цивилен митинги, проведени от Съюз на демократичните сили.

След отстраняването му от управлението на Българска социалистическа партия Жан Виденов се отдръпва от дейната политическа активност. През 2000 година престава да бъде член на Водоснабдителна система на Българска социалистическа партия и ръководител на Българска социалистическа партия в Пловдив.

Виденов дълго време бива одобряван за „ наивника “ в личното си държавно управление, измамен от своите Българска социалистическа партия другари, само че въпреки всичко до 2009 година той остава в партията. През същата година афишира, че е напуснал Българска социалистическа партия заради несъгласието си с политиката на нейното управление и на държавното управление на Сергей Станишев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР