На днешния ден през 1992 г. е подписна Договорът от

...
На днешния ден през 1992 г. е подписна Договорът от
Коментари Харесай

С Договора от Маастрихт се създава Европейския съюз

На днешния ден през 1992 година е подписна Договорът от Маастрихт, който води до основаване на Европейския съюз.

Договорът от Маастрихт или Маастрихтският контракт (официално Договор за Европейски съюз) е подписан на 7 февруари през 1992 година в град Маастрихт, Нидерландия, сред членовете на Европейската икономическа общественост

Европейската икономическа общественост (ЕИО; European Economic Community) е интернационална организация, основана след Договора от Рим от 1957 година. Нейната цел е да докара до икономическа интеграция, в това число до общ пазар сред шестте основополагащи страни членки: Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Нидерландия и Западна Германия. Организацията е известна също като Common Market в англоговорящия свят, а от време на време и като European Community (на български: Европейска общност), даже още преди да е публично преименувана като такава през 1993 година. След влизането в действие на Договора от Маастрихт през 1993 година Европейската икономическа общественост се преименува на Европейска общественост (ЕО), с цел да покаже, че организацията обгръща по-широк кръг от политики, основаващи се на правилото на наднационалността.

Договорът от Маастрихт влиза в действие на 1 ноември 1993 година по време на Жак Делор, който управлява тогава Европейската комисия. Договорът докара до основаването на Европейския съюз (ЕС) и бе резултат от обособени полемики по отношение на икономическия и политическия съюз. Променен е с влезлия в действие на 1 май 1999 година Договор от Амстердам.

По своята същина Европейският съюз съставлява обща рамка за развиването на интеграция сред страните, членуващи в него. Тя включва две съществени посоки. Първото е общ (единен) пазар, управителен от съществуващите и по-рано общности - Европейска общественост за въглища и стомана (ЕОВС), Европейска общественост за атомна сила (ЕВРАТОМ) и Европейската икономическа общественост (ЕИО). Второто направление вкарва общата външна политика и политика на сигурност (ОВПС) и Сътрудничеството в региона на правораздаването и вътрешния ред (СОПВР).

Договорът от Маастрихт регламентира активността на органите на Европейския съюз - Европейски парламент, Съвет на Европейския съюз, Европейска комисия, Съд на Европейските общности, Сметна палата на Европейския съюз и други. Документът дефинира минималните пълномощия на Съюза в региона на културата, здрвеопазването, отбраната на потребителя, трансевропейски мрежи, индустриалната политика и други. Решено е и да се сътвори Европейски валутен съюз с обща парична единица, по-късно наречена евро.

С контракта от Маастрихт Европейската икономическа общественост се преименува в Европейска общественост (ЕО), а година по-късно става Европейски съюз (ЕС).

С влизането в действие на Договора от Лисабон на 1 декември 2009 година Европейският съюз стана приемник на Европейската общественост. Този контракт бележи нов стадий в процеса на развиване на европейската интеграция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР